Nederlandse actievoerders Greenpeace op borgtocht vrij

834

De Nederlandse actievoerders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels van Greenpeace mogen binnenkort hun cel in Sint-Petersburg verlaten. De Nederlanders, die al langer dan twee maanden wordt vastgehouden voor protest tegen olieboringen in het Noordpoolgebied, komen op borgtocht vrij. Ook Alexandra Harris en Peter Willcox hoorden vandaag dit nieuws van de rechter.

Greenpeace actievoerders aangeklaagd voor piraterijVanuit haar kooi in de rechtszaal richtte Faiza zich tot alle mensen die zich achter de Arctic 30 hebben geschaard. ‘Aan alle mensen die hebben gevraagd om onze vrijlating: ontzettend bedankt. Jullie geven ons hoop, jullie geven ons kracht.’

Onbekende voorwaarden
Op dit moment mogen zestien van de Arctic 30 het begin van het proces afwachten buiten de cel. De enige voor wie dit niet geldt, is de Australische Colin Russell. Het is tot op heden onduidelijk waarom hij wél drie maanden langer in de gevangenis moet blijven. Ook is onbekend wat de voorwaarden zijn van de borgtocht. Wat wel duidelijk is, is dat de Arctic 30 nog altijd beschuldigd worden van piraterij en hooliganisme.

2 miljoen steunbetuigingen
De Arctic 30 werden vorige week vanuit het ijzige Moermansk naar Sint-Petersburg vervoerd. Daar hadden ze meer dan anderhalve maand in voorarrest gezeten, nadat hun vreedzame protest bij een olieplatform van Gazprom was beëindigd door Russische agenten. Het schip Arctic Sunrise werd op 19 september geënterd en sindsdien ligt het lot van de dertig opvarenden in de handen van de Russische autoriteiten. Inmiddels hebben wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen zich uitgesproken voor hun vrijlating. (Bron: Greenpeace)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter