Nederland verschuilt Jakarta achter vleugels van Garuda

778

Een Afsluitdijk en een serie eilanden voor de kust, in de vorm van de mythische vogel Garuda,  kan de Indonesische hoofdstad Jakarta beschermen tegen overstromingen. Ook biedt het plan ruimte om nieuwe woningen te bouwen en de infrastructuur te verbeteren. Het Masterplan is gepresenteerd tijdens het officiële bezoek van minister Schultz van Haegen aan Indonesië, in de eerste week van april.

Het plan is om in de baai van Jakarta een waterkering aan te leggen. Die bestaat uit een serie eilanden, die onderling met elkaar in verbinding staan. Vanuit de lucht zien de Nederland verschuilt Jakarta achter vleugels van Garudaeilanden en de zeedijk eruit als de grote mythische vogel Garuda.

Jakarta
De Indonesische hoofdstad Jakarta kampt met een aantal problemen. De Indonesische economie groeit al jaren in hoog tempo. Toenemende verstedelijking leidt tot grote druk op de drinkwatervoorziening. In plaats van een centrale drinkwatervoorziening pompen veel inwoners van Jakarta illegaal grondwater op. Daardoor daalt de bodem. Er zijn plaatsen in de stad waar de grond met zo’n 14 centimeter per jaar daalt.

Aan zee
Doordat de stad steeds lager komt te liggen, neemt de kans op overstromingen toe. The Great Garuda moet de stad beschermen tegen overstromingen vanuit zee. Tijdens het regenseizoen staan nu vaak delen van de stad blank. Dat regenwater kan straks worden opgevangen in de lagunes tussen de eilanden.

Door de snel groeiende economie is de bevolking van de stad ook enorm gegroeid. Er is grote behoefte aan ruimte om woningen te bouwen. Ook zijn er dringend nieuwe wegen Nederland verschuilt Jakarta achter vleugels van Garudanodig en nieuwe verbindingen voor openbaar vervoer. Die ruimte is er op de eilanden van The Great Garuda.

Samen
Nederland en Indonesië hebben bij de opstelling van het plan nauw samengewerkt. Nederlandse bedrijven hopen te profiteren van de samenwerking bij dit grote project. En Indonesische bedrijven en kennisinstituten leren van onze expertise op het gebied van watermanagement en stedelijke ontwikkeling.

Garuda
Garuda is een figuur uit de hindoeïstische en boeddhistische mythologie. Hij heeft het lijf van een mens, maar de kop, vleugels en staart van een vogel. Garuda is de koning van alle vogels, en het rijdier voor de oppergod Vishnoe. De Garuda is het nationale symbool van Indonesië. In het Indonesische nationale wapen staat hij afgebeeld met 17 veren aan elk vleugel, 8 staartveren, 19 veren boven de staart en 45 nekveren. Die staan symbool voor de onafhankelijkheidsdag van Indonesië: 17 augustus 1945. De nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië is naar deze mythische vogel vernoemd. (Bron: Ministerie I&M)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief