Nederland stuurt Karel Doorman naar Afrika in strijd tegen ebola

819

Nederland stuurt Karel Doorman naar Afrika voor strijd tegen ebolaNederland biedt het schip Karel Doorman aan de EU en de VN aan in de strijd tegen ebola. Het marineschip kan worden gebruikt om hulpgoederen en transportmiddelen vanuit EU-lidstaten naar West-Afrika te vervoeren.

‘Hulporganisaties hebben behoefte aan medische spullen en voertuigen’, aldus minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. ‘Het blijkt lastig deze op de juiste plek te krijgen. Daarom bieden wij extra transportcapaciteit aan.’

Basis van behoefte

De Karel Doorman wordt aangeboden aan de EU en de VN omdat zij de hulpbehoefte coördineren en inventariseren of behoefte bestaat aan de (transport)capaciteiten van het schip. Op basis hiervan wordt besloten of en wanneer het schip wordt ingezet. ‘Deze crisis is van een ongekende omvang en ernst. Het is belangrijk dat de Nederland stuurt Karel Doorman naar Afrika voor strijd tegen ebolahulpverlening goed gecoördineerd wordt, zodat de schaarse mankracht en middelen zo efficiënt mogelijk worden ingezet. Ik ben blij dat de EU en de VN deze rol hebben opgepakt.’
De Karel Doorman is een Joint logistic Support Schip met veel faciliteiten, waaronder helikopterdekken, grote laadvloeren en logistieke middelen.

Kosten

Het kost maximaal 14 miljoen euro om de Karel Doorman met inzet van alle faciliteiten drie maanden in de vaart te hebben. Met de Europese Commissie is afgesproken dat zij 55 procent van de transportkosten betaalt. Het overige bedrag betaalt minister Ploumen vanuit de begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. (Bron: Koninklijke Marine)

Lees ook:
Koninklijke Dirkzwager opent Ebola informatienummer
Maatregelen scheepvaart tegen verdere verspreiding Ebola-virus

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief