Nederland moet van Europa het hoofdrailnet opknippen

1163

Nederland moet het hoofdrailnet gedeeltelijk opknippen. Het hoofdrailnet moet worden verkleind en openbaar worden aanbesteed. Dat heeft het Europees Parlement vandaag besloten.

Europees Parlement stelt 26 miljard beschikbaar voor transportnetwerkEuroparlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) is ontstemd over het besluit van de Transportcommissie. Volgens de Europarlementariër is dit een ongewenste vorm van spoorwegliberalisering.

‘Het hoofdrailnet voor passagiersvervoer is een kostbaar publiek goed in ons land. Ik zit niet te wachten op een nog grotere versnippering van het netwerk. Dat leidt waarschijnlijk alleen maar tot slechtere aansluitingen en een langere reistijd waarvan de reiziger de dupe wordt. Plus het risico van duurdere treinkaartjes.’

Niet rijmen
Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, kan het besluit ook niet rijmen met de algemene transportdoelstellingen van de Europese Unie. ‘In elk debat in het Europees Parlement is er wel iemand die stelt dat in Europa meer personen en goederen via het spoor moeten worden vervoerd. In Nederland doen we dat al: we hebben het drukst bereden spoor van de EU. Dit besluit van de Transportcommissie jaagt passagiers de trein uit! Ik hoop dat de Raad van Transportministers in de onderhandelingen met het Europees Parlement dit besluit tegen houdt.’ (Bron: ChristenUnie)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter