Nederland hoeft spoor van Europa niet op te knippen

579

Nederland hoeft het Nederlandse spoornetwerk niet op te knippen in kleinere delen. Het Europees Parlement steunde woensdag het voorstel hiervoor van CDA-Europarlementariër Corien Wortmann.

Het voorstel tot het opknippen van het spoor is onderdeel van een pakket hervormingsvoorstellen voor het Europese spoornet. Het parlement wilde aanvankelijk het kernnet Betuweroute gaat over op groene stroombeperken tot maximaal 65% van het nationale spoor. Voor Nederland verandert er niets.

Gemiste kans
Het parlement stemde ook tegen gedwongen scheiding tussen de infrastructuurmanagers en spoorwegmaatschappijen. Dat is volgens Wortmann een gemiste kans voor landen zoals Duitsland. ‘Daar mogen de spoorwegmaatschappijen helaas zelf hun infrastructuur blijven beheren. Zo kan bijvoorbeeld Deutsche Bahn op slinkse wijze haar eigen treinen voorrang geven op het spoornet. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie en schaadt uiteindelijk de Nederlandse export. Goederentreinen vanuit onze mainports Rotterdam en Amsterdam kunnen hierdoor minder snel hun weg vinden naar het Europese achterland. Jammer dat Nederlandse treinen zo een betere toegang tot het Duitse net mislopen.’

Verbetering
De rest van het pakket maatregelen voor het spoor betekent volgens Wortmann wel een verbetering van de huidige wetgeving. ‘De andere maatregelen focussen zich vooral op veiliger spoorvervoer en meer interoperabiliteit. Spoorbedrijven hoeven bijvoorbeeld niet meer in elk EU-land apart een veiligheidscertificaat en toegang aan te vragen. Dit is veel efficiënter en maakt hopelijk een einde maken aan de dagenlange vertragingen van goederentreinen bij de grens wegens het ontbreken van de juiste certificaten.’ (Bron: Corien Wortmann)

Volg TotaalTrans op Twitter