Nederland heeft beste haveninfrastructuur ter wereld

535

Nederland heeft de beste haveninfrastructuur ter wereld. Dit stelt het World Economic Forum in The Global Competitiveness Report 2014-2015. Het is de derde achtereenvolgende keer dat ons land de koppositie inneemt.

Singapore blijft in vergelijking met vorig jaar, tweede, de Verenigde Arabische Emiraten verdrong Hongkong van de derde plaats. België blijft zesde en Duitsland duikelt van negen naar veertien.

Nederland heeft beste haveninfrastructuur ter wereld Miljarden

De huidige infrastructuur dankt zijn niveau volgens het Havenbedrijf Rotterdam vooral aan de grote investeringsprojecten in Rotterdam tussen 2000 en 2014. ‘Er werden en worden  miljarden besteed aan uitbreiding (spoor)wegen (A15, Havenspoorlijn/Betuweroute), de aanleg van Maasvlakte 2, bruggen, tunnels, kades, terminals (inrichting beide Maasvlakte), raffinage/chemie, tankopslag (o.a. Shell, Vopak, Huntsman, LyondellBasell, ExxonMobil, VTTI, BTT), biobrandstoffen en energie (elektriciteit, LNG).’

Toekomst

In de komende jaren blijft het investeringsvolume hoog, door o.a. de afronding van de capaciteitsvergroting van de 45 kilometer lange snelwegcorridor Maasvlakte- achterland en de start van fase 2 van de aanleg/inrichting Maasvlakte 2. Ook investeert het Havenbedrijf Rotterdam honderden miljoenen in het moderniseren van de oudere havengebieden Botlek, Waal/Eemhaven en de haven van Dordrecht. Hiernaast gaat het Havenbedrijf er van uit dat in de komende jaren het spoortracé Calandbrug wordt aangepakt en de Blankenburgtunnel wordt aangelegd. (Bron: Havenbedrijf Rotterdam)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief