Nederland doorvoerhaven van Japanse producten naar Europa

452

DEN HAAG – Ons land is vooral een doorvoerland van Japanse producten naar Europa. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. De importwaarde van goederen uit Japan bedroeg 8,4 miljard euro in 2013. Van deze goederen werd driekwart meteen weer uitgevoerd.

Nederland doorvoerhaven van Japanse producten naar EuropaJapan is de op twee na grootste economie ter wereld. De omvang van haar buitenlandse handel bedraagt 1,8 biljoen dollar (2013). Nederland heeft daarin een beperkt aandeel. Japan exporteerde in 2013 voor 9,3 miljard euro aan goederen en diensten naar ons land, het haalde voor 4,5 miljard euro aan goederen en diensten uit ons land. Op de lijst van exportpartners staat Nederland op de twaalfde plaats. Bij de importpartners komt ons land niet verder dan de dertigste positie.

Wederuitvoer

De importwaarde van goederen uit Japan bedroeg 8,4 miljard euro in 2013. Nederland is daarmee voor Japan de twaalfde exportpartner, en na Duitsland de tweede binnen Europa. De Verenigde Staten en China voeren de lijst aan. Ons land is vooral een doorvoerland van Japanse producten naar Europa. Driekwart van de goederenimport was bestemd voor wederuitvoer. Nederland haalt vooral kantoormachines, toestellen voor telecommunicatie (inclusief onderdelen), en delf- en graafmachines uit Japan. In 1996 was de invoerwaarde nog 4,9 miljard euro. Japan is voor ons land in 2013 de negende importpartner voor goederen.

Medicijnen en tabak

Nederland exporteerde voor 3,2 miljard euro aan goederen naar Japan in 2013. Dat waren vooral medicijnen en tabaksproducten. Sinds 1996 is de uitvoerwaarde van goederen naar Japan met 1,5 miljard euro gestegen. Ondanks deze toename is Japan voor Nederland geen grote afzetmarkt. In 2013 was Japan onze drieëntwintigste exportpartner voor goederen.

Dienstenhandel

Nederland exporteerde voor 1,4 miljard euro aan diensten naar Japan in 2013. De dienstenimport vanuit Japan bedroeg 0,9 miljard euro. (Bron: CBS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief