‘Nader onderzoek nodig naar maatregelen bij gevaarlijk weer’

702

ZOETERMEER Evofenedex ondersteunt de oproep van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om lering te trekken uit de gevolgen van de zware westerstorm die donderdag 18 januari over Nederland raasde. De behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven, concludeert dat in een breder onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld vanuit de Onderzoeksraad voor Veiligheid, gekeken moet worden waarom een groep chauffeurs de waarschuwingen van het KNMI en Rijkswaterstaat niet heeft opgevolgd.

De westerstorm die donderdagochtend over Nederland raasde, heeft tot grote persoonlijke en materiële schade geleid. Door veel ondernemers zijn de waarschuwingen van de overheid overgenomen. Veel vrachtwagens zijn aan de kant gezet of er zijn andere maatregelen genomen zoals het toevoegen van extra ballast. Desondanks zijn 66 vrachtwagens omgewaaid waardoor gevaarlijke situaties ontstonden en er veel oponthoud op het wegennet was. Een vrachtwagenchauffeur uit Zwolle die werd dodelijk geraakt door een afgebroken tak toen hij de weg wilde vrijmaken.

Effectiever inspelen
De storm roept bij evofenedex de vraag op welke maatregelen er genomen kunnen worden om beter in te spelen op gevaarlijke weersomstandigheden. ‘Waren deze chauffeurs te laat op de hoogte van de ernst van de storm of hebben zij de risico’s onderschat? Of is de veiligheidscultuur in hun organisatie onvoldoende waardoor zij zich niet gesterkt voelden om te stoppen? Ook zou de communicatie vanuit de overheid naar de vervoerssector nader onder de loep genomen moeten worden.’

Als onderdeel van de ‘fileaanpak 2020’ wordt door de rijksoverheid in overleg met evofenedex al gekeken hoe het bedrijfsleven effectiever kan inspelen op gevaarlijk weer.