Na daling in wegvervoer volgt in 2014 lichte stijging

402

Het vervoer van goederen over de weg daalt in het vierde kwartaal nog, maar voor volgens jaar wordt een lichte groei werwacht. Dit blijkt uit de achttiende editie van de ‘Korte Termijn Voorspeller’ voor het Nederlandse goederenvervoer, uitgebracht door onderzoek- en adviesbureau Panteia/NEA.

volvofm1Voor het vierde kwartaal van 2013 wordt voor het wegvervoer een daling verwacht van 1,3% van het transportvolume ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De verwachting voor 2014 is dat de transportvolumes weer licht aantrekken met ongeveer 0,8%.

De bouwsector deed het beter dan vorig kwartaal. Toch zal het vervoer van bouwmaterialen en ook van eindproducten & containers over de weg in 2014 nog afnemen. Het wegvervoer van agrarische producten, voedingsmiddelen en olieproducten zal in deze periode stabiel blijven. Groei in het wegvervoer is wel te zien in het vervoer van metaal en chemische producten.

Hele transport
In de hele transportsector verwacht Panteia/NEA voor dit jaar een lichte daling van het transportvolume  van 0,3%. Met name de binnenlandse markt is hier debet aan. De verwachting voor 2014 is een bescheiden groei in het te vervoeren volume van 1%. Verwacht wordt dat de economische groei van de buurlanden de tegenvallende binnenlandse markt kan opvangen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter