Museumschip Buffel weg uit Leuvehaven

847

Het museumschip Buffel is donderdag rond 16.00 uur na meer dan dertig jaar met behulp van sleepboten vertrokken van de kade aan de Leuvehaven bij het Maritiem Museum Rotterdam. Vrijdagochtend vertrekt de Buffel voor een reis via de Erasmusbrug naar de werf van Keppel Verolme voor een onderhoudsbeurt.

Museumschip Buffel weg uit Leuvehaven Het Maritiem Museum Rotterdam moest na meer dan dertig jaar wegens bezuinigingen  afscheid nemen van de Buffel. Op zaterdag 5 oktober wordt de Buffel feestelijk ontvangen in het Jan Blankendok in Hellevoetsluis waar het voor het einde van het jaar weer toegankelijk is voor publiek.

Geschiedenis
Zijner Majesteits Buffel werd in 1868 in Glasgow gebouwd in opdracht van de Koninklijke Marine om de Nederlandse kust te verdedigen. Haar belangrijkste opdracht was de geheime missie in 1871 naar Antwerpen om de stoffelijke resten van de Nederlandse zeeheld Van Speijk op te halen. Als gevolg van de snelle technische ontwikkelingen in die tijd werd de voorsprong van het revolutionaire ontwerp van de Buffel als ijzeren ramschip met een draaibare geschutstoren snel ingehaald. In 1896 werd de Buffel omgebouwd tot logementschip en afgemeerd in Hellevoetsluis waar talloze matrozen hun opleiding genoten. In 1974 kocht de gemeente Rotterdam het schip aan met hulp van de Vrienden van de Buffel. Nadat het grotendeels in oude staat was teruggebracht, werd het in 1979 afgemeerd in de Leuvehaven en ingericht als museumschip.

De Buffel is in de afgelopen 33 jaar een grote publiekstrekker voor het museum geweest. Meer dan 3,5 miljoen bezoekers, waarvan 400.000 scholieren, gingen op ontdekkingsreis naar de geheimen van het voormalig marineschip. In 2007 werd het schip nog ingrijpend gerenoveerd en ingericht met een interactieve presentatie voor jong en oud die zeer populair was bij het publiek en het onderwijs.

‘Pijnlijk vertrek’
Voor het Maritiem Museum Rotterdam blijft het vertrek van de Buffel pijnlijk, maar het ziet de toekomst van het schip in Hellevoetsluis vol vertrouwen tegemoet. Algemeen directeur Frits Loomeijer is er trots op dat de Buffel behouden is gebleven voor de regio. We zijn er van overtuigd dat het schip in Hellevoetsluis ook weer een echte publiekstrekker wordt.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter