MOL Europe betaalt ruim acht ton voor corruptie

729
MOL Europa betrokken was bij het betalen van steekpenningen aan werknemers van bedrijven in de twee Afrikaanse landen. (Foto MOL)

POORTUGAAL Containerrederij MOL Europe uit Poortugaal moet 832.169 euro betalen voor de betrokkenheid van omkoping en valsheid in geschrift in Ghana en Ivoorkust. Het OM had het bedrijf de transactie van ruim acht ton aangeboden.

Volgens het OM is uit onderzoek van de FIOD gebleken dat MOL Europa betrokken was bij het betalen van steekpenningen aan werknemers van bedrijven in de twee Afrikaanse landen. Zo is tussen 2005 en 2015 een bedrag van 168.381 euro betaald aan werknemers van klanten in Ghana, zonder dat de werkgevers van de werknemers dat wisten. In Ivoorkust werd tussen 2010 en 2015 in totaal 112.812 euro betaald. De werknemers ontvingen het geld in ruil voor vrachten voor schepen die vertrokken vanuit West-Afrika.

‘Omzet daalde na stopzetten betaling steekpenningen’

De betalingen aan de werknemers liepen via lokale dochtermaatschappijen, maar kwamen voor rekening van het Japanse moederbedrijf Mitsui O.S.K. Lindes Ltd. MOL Europe keurde de betalingen goed. De betalingen van de steekpenningen zouden na een waarschuwing van de externe accountant van MOL Europe zijn stopgezet, maar werden weer hervat omdat de omzet daalde. De betaling van steekpenningen werd na 2013 verhuld door middel van valse facturen.

‘Passende afdoening’
Het OM raamt het geld dat MOL Europe indirect heeft verdiend door de in Nederland strafbare corruptie op in totaal 32.169 euro. Omdat misdaad volgens het OM niet mag lonen, wordt dat geld ontnomen. Voor de straf keek het OM naar de ernst van de feiten en naar de persoon van de verdachte. ‘MOL Europe heeft meegewerkt aan het onderzoek en de West-Afrika-Europa lijn is in 2015 opgeheven. Het bedrijf wil afrekenen met het verleden en wil voorkomen dat in de toekomst wederom strafbare feiten worden gepleegd.’
Het OM verwijt MOL Europe corruptie en valsheid in geschrift gedurende een lange periode. De kern van het verwijt ligt volgens het OM echter bij het zoeken naar een manier om het betalen van steekpenningen hervatten en deze te verhullen in de administratie door het gebruik van valse documenten. Daarom ziet het OM een boete van 800.000 euro als passend.

Het OM heeft ook nog gekeken of natuurlijke personen vervolgd kunnen worden. Dat bleek niet het geval omdat individuele werknemers of managers zelf geen voordeel hebben genoten. Ook had in Ghane en Ivoorkust niemand de Nederlandse nationaliteit of is werkzaam voor MOL Europe.