Mogelijk boete van 216.000 euro voor Belgische scheepswerf

760

Een Belgische scheepswerf in Beveren krijgt mogelijk een boete van 216.000 euro. Vermoedelijk waren tijdens een controle zes buitenlandse werknemers niet bij de Belgische overheid aangemeld.  

Nederlandse en Belgische inspectiediensten controleerden woensdag de Belgische scheepswerf en een uitzendbureau in Rijswijk (ZH) op zwart werk, legaliteit van de werknemers, detachering en schijnzelfstandigheid. Met de gezamenlijke internationale actie willen de betrokken diensten grensoverschrijdende schijnzelfstandigheid aanpakken.

België verdubbelt boete voor ontbreken van vervoersvergunningOnderbetaling

Uit vooronderzoek van het Interventieteam aanpak Malafide Uitzendbureaus (IT AMU) is al eerder gebleken dat er sprake is van schijnzelfstandigen die werkzaam zijn op de scheepswerf in Beveren. Bij de controle op de scheepswerf zijn ongeveer veertig werknemers gecontroleerd. Voorlopig resultaat is dat zes werknemers vermoedelijk werkzaam zijn zonder benodigde Limosa- melding. Dit is een strafbaar feit uit het Belgische Sociaal Strafwetboek. De boete kan in dit geval oplopen tot 216.000 euro. Naar aanleiding van indicaties van onderbetaling wordt er door de Belgische Inspectie ook onderzoek gedaan naar inbreuk op het Belgisch minimumloon.

Administratie mee

Bij het uitzendbureau werd onder meer gecontroleerd op het voldoen aan de belasting- en premieplicht. Daarnaast heeft de Belastingdienst een nog openstaande  belastingschuld van het uitzendbureau direct gevorderd, waarvan een substantieel deel ter plaatse is voldaan.

Bij het uitzendbureau is een deel van de administratie meegenomen. Uit nader onderzoek moet blijken of het wetten daadwerkelijk heeft overtreden. (Inspectie SZW)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief