Ministerie wil Huis Rijswijk behouden bij verlengen A15

637

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zet bij de aanleg van de verlengde A15 in op het behoud van het Huis Rijswijk. Hiervoor worden verschillende mogelijkheden bekeken.

Ministerie wil Huis Rijswijk behouden bij verlengen A15Huis Rijswijk is een rijksmonument en heeft bij de verdere uitwerking van de plannen de bijzondere aandacht van Rijkswaterstaat vanwege de cultuurhistorische waarde van het pand.

Machteloos
Eigenaar Kay Buring deed eerder deze week zijn verhaal in Een Vandaag. Hij zei in het tv-programma dat Rijkswaterstaat zo weinig voor het huis biedt dat hij zijn hypotheek niet kan aflossen. ‘Je blijft machteloos in een spel met betrokken partijen. Ik zit in de val, een patstelling waar ik niet uit kom en inmiddels niet meer wil uitkomen. Ik kom op straat te staan zonder vermogen en met een restschuld. Dat kan niet waar zijn.’

Volgens Erfgoedvereniging Heemschut probeert Rijkswaterstaat het kasteel minnelijk te verwerven en zet de eigenaar onder druk om het te verkopen. ‘In handen van Rijkswaterstaat kan het kasteel snel gesloopt worden. Dit rijksmonument met een eerbiedwaardige geschiedenis mag niet gesloopt worden.’
Heemschut is een petitie begonnen tegen de sloop van Huis Rijswijk.

Geen besluit
Volgens het ministrie is de projectorganisatie al geruime tijd in gesprek met de eigenaar over de aankoop. Met de gemeente Duiven, de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed, provincie Gelderland en Gelders Genootschap wordt gekeken naar een duurzame bestemming. Een besluit is echter nog niet genomen.

Ministerie wil Huis Rijswijk behouden bij verlengen A15Vanwege de brede regionale wens om de nieuwe snelweg wat verder van de woonwijk Diesfeldt in Duiven af te leggen, komt de verlengde A15 dichter in de buurt van het pand Huis Rijswijk te liggen. Op dit moment werkt Rijkswaterstaat uit waar de weg precies komt te liggen en het beste ingepast kan worden in de omgeving.

Betere bereikbaarheid
Rijk en regio kiezen voor een verlengde A15 aangezien hiermee de bereikbaarheid in Oost-Nederland fors verbetert. Bovendien komt er daarmee voor de inwoners van de dorpen en steden in de regio een einde aan de overlast van het (internationale) doorgaande verkeer.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter