Minister ziet in gebreken aan vrachtwagens geen trendbreuk

632

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu gaat geen extra maatregelen nemen tegen het grote aantal gebreken aan vrachtwagens. Dat antwoordt zij op Kamervragen van Tweede Kamerlid Madlener van de PVV.

Minister ziet in vele gebreken aan vrachtwagens geen trendbreukVolgens cijfers van de minister werden in de periode 2009 tot en met vorig jaar in Nederland 10.336 Nederlandse vrachtwagens gecontroleerd. 2,5 procent van deze vrachtwagens kreeg een rijverbod na controle. In dezelfde periode werden 6.740 buitenlandse vrachtwagens gecontroleerd. Daarvan kreeg 3,1 procent een rijverbod. Deze cijfers zijn volgens Schultz echter niet representatief voor alle vrachtauto’s die op de Nederlandse wegen rijden, omdat de vrachtauto’s selectief worden gecontroleerd.

‘Deze nieuwe informatie lijkt geen trendbreuk, mede omdat bij deze incidentele controles vaak (in België en Nederland) juist de vrachtauto’s eruit worden gepikt die er al slecht onderhouden uitzien. Ik zie op basis van die getallen dan ook geen reden om extra maatregelen te nemen.’

Rol sector

Schultz zegt wel de conclusie van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) van harte te ondersteunen. ‘De Onderzoeksraad dicht een belangrijke rol toe aan de transportsector en ik waardeer daarom het initiatief van TVM Verzekeringen voor een landelijke campagne over transportveiligheid. Maar ook, en juist, de transporteurs zelf zijn ervoor verantwoordelijk dat hun voertuigen (en hun chauffeurs) veilig de weg op gaan. In 2011 heb ik Koers op Veilig laten ontwikkelen en het eerste jaar gefinancierd.  De sector kreeg hiermee een website met instrumenten voor ondernemers om veiligheidsmaatregelen te nemen en een netwerk waarbij ondernemers een inspanningsverplichting aangaan en worden begeleid bij de implementatie van veiligheidsmaatregelen.’ (Bron: Ministerie I&M)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief