Minister wil nu geen alcoholslot, maar in de toekomst wel

1218

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft besloten dat vrachtwagenchauffeurs geen alcoholslot in hun vrachtwagen krijgen als ze worden betrapt op het gebruik van alcohol. Wel wil ze dat het in de toekomst mogelijk wordt het alcoholslot in vrachtwagens en bussen in te bouwen.

Schultz behandelt met het besluit beroepschauffeurs anders dan automobilisten. De vrachtwagenchauffeurs moeten nu alleen nog een driedaagse cursus volgen over de alcoholslotrisico’s van alcoholgebruik in het verkeer. Ze behouden hun rijbewijs en er komt geen alcoholslot in de truck.

Programma
Het alcoholslotprogramma bestond voor een vrachtwagenchauffeur tot nu toe uit een alcoholslot in de truck en een begeleidingsprogramma voor de overtreder om deze bewust te maken van de grote gevaren van rijden onder invloed van alcohol. De vrachtwagenchauffeurs konden weer in het bezit komen van een rijbewijs met de code ‘rijden met een alcoholslot’ als zij meewerken aan het alcoholslotprogramma. Zij kregen dan alleen het rijbewijs voor categorie B (personenauto’s). De vrachtwagenchauffeurs konden daardoor ten minste vierentwintig maanden hun beroep als vrachtwagenchauffeur niet meer kunnen uitoefenen.

Intrekken kan wel
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) had de rijbewijzen van drie vrachtwagenchauffeurs voor ten minste vierentwintig maanden ongeldig verklaard en hun een alcoholslotprogramma opgelegd nadat de politie had geconstateerd dat ze onder invloed van alcohol hadden gereden. Het gaat in deze zaken om chauffeurs die voor hun inkomen afhankelijk zijn van hun vrachtwagenrijbewijs.

Intrekken kan niet
De rechtbank in Haarlem oordeelde in één van de drie zaken dat het alcoholslotprogramma een onevenredig zware maatregel was, omdat de vrachtwagenchauffeur hierdoor zijn baan zou verliezen en niet meer in zijn levensonderhoud zou kunnen voorzien. De rechtbank in Maastricht en de rechtbank Oost Brabant verklaarden de eerdere beroepen van de andere twee vrachtwagenchauffeurs juist ongegrond.

Intrekken kan wel
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde in oktober van vorig jaar echter dat vrachtwagenchauffeurs die in eigen tijd worden gepakt voor het rijden met alcohol, wel een alcoholslotprogramma opgelegd kunnen krijgen. (Bron: Tweede Kamer)

Lees ook:
Chauffeurs met alcohol op kunnen hun werk behouden
Overleg met transportsector over alcoholslot in vrachtwagens
Ook alcoholslotprogramma voor vrachtwagenchauffeurs (+ video)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief