Minister Schultz maakt weg vrij voor zelfrijdende vrachtwagens

728

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu past de ontheffingsregels aan zodat vanaf volgend jaar grootschalige testen met zelfrijdende vrachtwagens op de openbare weg mogelijk zijn. De RDW wordt bevoegd om voor de testritten ontheffing te verlenen.

Minister Schultz kondigde in juni aan dat zij wil dat Nederland een voortrekkersrol krijgt bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. ‘Aanpassing van de regels is daarvoor een belangrijke stap. Voertuigen die in een treintje kunnen rijden, met elkaar en met verkeerscentrales kunnen communiceren kunnen volgens de minister een positieve bijdrage leveren Mercedes-Benz ‘Future Truck 2025’ rijdt zelf (+ video)aan de doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en het milieu.’

Gaat snel

Volgens Schultz gaan de ontwikkelingen van de zelfrijdende voertuigen snel. ‘Als je de nieuwe technieken in sommige auto’s ziet dan kun je zeggen dat de transitiefase al begonnen is. Nederland is de ideale proeftuin voor grootschalige testen met zelfrijdende voertuigen. We hebben met onze kennisinstellingen en de automotive-sector veel kennis in huis en een goede infrastructuur om proeven met zelfrijdende voertuigen te faciliteren.’

Treintje rijden

Inmiddels hebben zich al diverse partijen gemeld die op de Nederlandse wegen testritten willen uitvoeren met zelfrijdende voertuigen. TNO wil in samenwerking met onder andere DAF, havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland komend voorjaar starten met proeven waarbij vrachtwagens virtueel in een treintje gaan rijden. Transport en Logistiek Nederland organiseert dit najaar samen met Scania een demonstratie van zelfrijdende vrachtwagens. De provincie Gelderland en de Wageningen UR verkennen de mogelijkheden voor testen in 2015 met zelfsturende auto’s op de wegen in het gebied Foodvalley tussen Ede en Wageningen. Verder heeft de Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI), een samenwerkingsverband van onder meer de TU Delft, TNO en Toyota, plannen voor testen in 2016.

Zelfrijdende auto voor het eerst op de Nederlandse wegHet voorstel

Het voorstel voor de verruiming van de ontheffingsregels wordt vandaag gepubliceerd. Betrokken sectoren en kennisinstellingen kunnen er de komende tijd op reageren. Het voorstel wordt begin volgend jaar aan de Tweede en Eerste Kamer aangeboden. Als de Tweede Kamer akkoord is met de nieuwe regeling kunnen behalve huidige kleinschalige testen ook grotere proeven starten. (Bron: Ministerie I&M)

Meer over zelfrijzende vrachtwagens:
Mercedes-Benz toont zelfrijdende vrachtwagen (+ video)
DAF wil ‘treintje rijden’ met vrachtwagens gaan testen
TNO begint praktijkproef met vrachtwagens zonder chauffeur

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief