Minister Schultz geeft startsein rivierverlaging Rijn bij Arnhem


1038

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft de eerste schop gezet in de uiterwaarden van de Nederrijn bij Arnhem. Hiermee gaf ze het startsein voor het project van Rijkswaterstaat waarmee de Rijn bij Arnhem meer ruimte krijgt bij extreem hoogwater. Er komen onder meer twee geulen en de zomerkade wordt verlaagd.

Minister Schultz geeft startsein begin rivierverlaging Rijn bij Arnhem
De waterstand van de Nederrijn daalt hierdoor bij hoogwater met 7 centimeter en overtollig water kan sneller worden afgevoerd. Stadsblokken-Meinerswijk, een gebied van zo’n 300 hectare groot, wordt nu al de ‘wilde achtertuin’ van Arnhem genoemd.

Gelders pareltje
Al het aan de minister ligt wordt Stadsblokken-Meinerswijk een van de grootste uiterwaardparken van Europa worden. ‘Dit wordt een prachtig Gelders pareltje aan de rivier. Omdat we hier in Meinerswijk ruimte geven aan de rivier, zakt het waterpeil en houden de mensen in de omgeving ook in de toekomst droge voeten. We zijn op ruim dertig van dit soort plekken langs de Waal, Maas, Rijn en IJssel aan de slag om de rivieren meer ruimte te geven. Daarmee wordt Nederland een stuk veiliger.’

De zuidkant van Arnhem gaat flink op de schop. Er komen twee geulen (een met natuurvriendelijke oevers onder de John Frostbrug, en een nabij de Plas van Bruil), de zomerkade wordt afgegraven en er wordt een instroomdrempel aangelegd. (Bron: RWS)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter