Minister opent 22 mei Maasvlakte 2

671

Minister opent 22 mei Maasvlakte 2Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) opent woensdag 22 mei  officieel Maasvlakte 2 in de haven van Rotterdam. Een kleine vloot van klassieke zeilschepen vaart als eerste de nieuwe havens van Maasvlakte 2 binnen. Havenbedriif Rotterdam nodigt iedereen uit een kijkje te komen nemen.

De groeimogelijkheden in de haven van Rotterdam leken een eindpunt te bereiken omdat er geen meer ruimte was voor grote nieuwe bedrijfsvestigingen. Nieuw land winnen uit zee geeft Europa ’s grootste haven nu nieuw perspectief. Tussen 2008 en 2013 is Maasvlakte 2 aangelegd, met maximaal 1000 hectare groeiruimte voor de toekomst. Klaar voor de allergrootste schepen, klaar voor de modernste (chemische) industrie en vanzelfsprekend: zo duurzaam mogelijk. Dat bewijzen ook de bedrijven die zich nu al vestigen op Maasvlakte 2. Containerterminaloperators RWG en APMT bouwen er de meest efficiënte en duurzame overslagterreinen ter wereld. Eind 2014 worden deze containerterminals operationeel. Het nieuwe havengebied is vanaf 22 mei zowel over land als over water bereikbaar. Het Havenbedrijf is het komende jaar nog druk bezig om de infrastructuur op de grens van de huidige Maasvlakte en Maasvlakte 2 goed op elkaar aan te sluiten.

Hollands Glorie

De aanleg van Maasvlakte 2 is volgens het Havenbedrijf een stukje Hollands Glorie. De twee grote Nederlandse waterbouwbedrijven Boskalis en Van Oord hebben in korte tijd dit nieuwe land aangelegd. Met dit nieuwe gebied kan de bedrijvigheid in de Rotterdamse haven naar verwachting zeker de komende 20 tot 25 jaar blijven groeien. Dat is goed voor de internationale handel, voor de positie van Rotterdam als poort van Europa en voor de werkgelegenheid.

Feestelijk
De kade aan de Yangtehaven achter FutureLand is op 22 mei feestelijk ingericht. Zo is er een reuzenrad van 20 meter hoog, dat is precies even hoog als het Yangtzekanaal diep is. Mede vanwege deze diepte kunnen de allergrootste containerschepen straks 24 uur per dag terecht op Maasvlakte 2. Vanaf de kade hebben bezoekers een prachtig uitzicht op de kleine vlootschouw van klassieke zeilschepen die rond 15:00 uur, via het Yangtzekanaal, de nieuwe havens Minister opent 22 mei Maasvlakte 2van Maasvlakte 2 binnenvaren. Van 14.30 tot 16.00 uur doen voorlichters van FutureLand live verslag aan bezoekers die plaatsnemen op de tribune aan de kade langs het Yangtzekanaal. Presentator Sebastiaan Labrie begeleidt de openingshandeling van Minister Schultz van Haegen. Toegang tot het terrein en een rit met het reuzenrad zijn gratis.

Prinses voor één dag

Meisjes en vrouwen met de naam Amalia, Alexia, Ariane of Margriet maken kans op een Maasvlakte 2 VIP behandeling in FutureLand. De gelukkige ‘prinsesjes’ met één van de namen van de nieuwe havens op Maasvlakte 2 krijgen een lunch, rondleiding door FutureLand en een rondvaart met de FutureLand Ferry. Samen met een vriend of vriendin sluiten deze VIP’s aan in de kleine vloot van klassieke schepen.
Inschrijven voor deze speciale Maasvlakte 2 ‘Prinses voor één dag’ actie kan via www.futureland.nl.

Programma
13.00 – 17.00 uur  Gratis rit in het reuzenrad aan de kade van het Yangtzekanaal
14.30 – 16.00 uur  Live verslag van de opening door onze voorlichters bij tribunes
op de kade. Vol = vol!
15.00 uur   Aankomst klassieke schepen op het Yangtzekanaal.
(let op: er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en er zijn voorwaarden verbonden aan deelname).