Minister: ‘Meer logistiek samenwerken met Wallonië’

780

Nederland en Wallonië willen hun economische positie versterken door intensiever samen te werken op het vlak van logistiek, technologie en innovatie. Daartoe tekende minister Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag in Luik een intentieverklaring samen met minister Marcourt van Economie, MKB, Buitenlandse Handel en Nieuwe Technologieën van de Waalse regering.

timmermansVolgens Timmermans is samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen over de grenzen heen belangrijker dan ooit, maar worden nu soms kansen gemist. ‘Wallonië is te lang een blinde vlek geweest. Het gaat niet alleen om financieel investeren, maar ook het investeren in onderlinge contacten, taal en cultuur. Door beter samen te werken maken bedrijven en kennisinstellingen bijvoorbeeld meer kans op EU-gelden voor innovatie. We kunnen het niet vanuit de politiek opleggen, maar wel faciliteren en stimuleren dat de samenwerking bottom-up tot stand komt.’

Minister Timmermans was in Wallonië met voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland en een handelsdelegatie van zo’n 40 Nederlandse bedrijven uit de sectoren Transport en Logistiek, Agrofood en Hightech. De minister bezocht onder meer de luchthaven Charleroi en de haven van Luik. Dit met het oog op de toenemende samenwerking met bedrijven uit de Rotterdamse haven. Op bedrijvenpark Aeropole bij luchthaven Charleroi werd tevens een bezoek gebracht aan vliegtuigbouwer SONACA.

Met een export van 48 miljard euro naar België in 2011 is het land na Duitsland de op een na belangrijkste handelspartner voor Nederland. Het grootste deel van de export ging naar Vlaanderen. De totale import vanuit België in 2011 bedroeg 36 miljard euro. Van de Waalse export ging een kleine 8% naar Nederland.