Minister mag private bewaking op zeeschepen alsnog uitleggen

754

Minister blijft vasthouden aan private beveiligers zeeschepenDe Partij van de Arbeid heeft haar motie tegen de legalisering van private bewakers op zeeschepen aangehouden. Hiermee krijgt minister Hennis van Defensie alsnog de ruimte om de Tweede Kamer uit te leggen hoe zij private bewaking op schepen wil organiseren. Dit bleek bij de wekelijkse stemmingen in de Tweede Kamer.

Minister Hennis gaf vorige week al aan vast te willen houden aan de mogelijkheid om private beveiligers in te zetten op zeeschepen. De PvdA bleef bij haar mening dat het geweldsmonopolie bij de overheid moet blijven en niet bij particuliere beveiligers.

De minister stelde de Kamer voor dat het kabinet met een aanvullende brief komt. ‘Desnoods voorzien van een technische briefing, waarin het nader ingaat op de mogelijkheden en onmogelijkheden van het VPD-concept. Hierbij zullen wij dan ook dieper ingaan op de vraag hoe wij het meer principiële punt van een zwaardmacht en het geweldsmonopolie van de overheid willen veiligstellen. Ik benadruk nog maar eens dat wij die zwaardmacht, dat geweldsmonopolie, niet in de uitverkoop zetten.’

Sceptisch
Verladersorganisatie EVO is sceptisch over de legalisering van private bewaking op koopvaardijschepen omdat zij de betrokkenheid van overheden bij de oplossing van het probleem wil blijven garanderen. ‘De inzet van mariniers verzekert die betrokkenheid en vormt de beste beveiliging voor de bemanning op deze schepen.’ (Bron: EVO)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief