Minister investeert in ligplaatsen en autosteiger Boven-IJssel

580

Minister Schultz zegt niets verkeerds te hebben gedaanMinister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft de voorkeursbeslissing genomen om 17 ligplaatsen voor de binnenvaart te realiseren in de zuidlob van de Valeplas ten oosten van Arnhem. De ligplaatsen in de Boven-IJssel zijn nodig om schippers meer gelegenheid te bieden de wettelijke vaar- en rusttijden in acht te nemen. Voor het project is 17 miljoen euro gereserveerd.

‘De centraal in de Boven-IJssel gelegen Valeplas bleek de beste locatie om in de behoefte van 17 ligplaatsen te voorzien. Een voordeel van de Valeplas is dat de ligplaatsbehoefte kostenefficiënt op één locatie kan worden opgelost’, schrijft minister Schultz in haar brief aan de Tweede Kamer. De beslissing is in goed overleg met betrokken partijen tot stand gekomen. De oplevering is voorzien in 2018-2020. Met de extra plaatsen is er straks voor 20 jaar voldoende capaciteit beschikbaar.

Natuur
Naast de aanleg van 17 ligplaatsen komt er een auto-afzetsteiger. De ligplaatsen worden voorzien van walstroom, zodat de omgeving geen last heeft van generatoren. Ook komt er een aangepaste invaartopening. Door de nieuwe locatie in de zuidlob van de Valeplas is doorvaart van de binnenvaartschippers van Giesbeek door de Valeplas naar hun huidige ligplaatsen niet meer nodig. Dit heeft positieve natuureffecten.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter