Minister houdt vast aan Noordkolk sluis Eefde

611

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu blijft vasthouden aan de bouw van een nieuwe sluiskolk aan de noordkant van de sluis in Eefde. D66 en GroenLinks vroegen woensdag aandacht voor een variant die meer tijd kost.

Het alternatieve plan kost volgens de minister dertien miljoen euro extra. Ook zou het kiezen voor deze variant de opwaardering van de sluis met drie jaar vertragen.

Actie

De dorpsraad van Eefde riep haar bewoners onlangs nog op actie te voeren tegen de bouw van de Noordelijke sluiskolk. De dorpsraad heeft geen vertrouwen meer in een goede afloop. Het dorp wil de tweede sluiskolk op een andere plek hebben. Als de noordelijke sluiskolk er komt, heeft dit Gemeenschappelijk Havenbedrijf Twentekanalen in de maakvolgens de Dorpsraad grote gevolgen voor de leefomgeving. Zo moeten drie huizen worden gesloopt en is de actiegroep bang voor het aantasten van de flora en fauna rond het sluisgebied.

Een actiegroep van bewoners uit Eefde bood gisteren in Den Haag de politiek handtekeningen aan tegen de bouw van de Noordelijke kolk.

Geen vertraging

BLN Koninklijke Schuttevaer, Port of Twente en verladersorganisatie EVO pleitten onlangs nog voor een snelle aanleg van de nieuwe sluiskolk bij Eefde. ‘Een vertraging in de aanleg van de tweede sluiskolk leidt ertoe dat de wachttijden bij de bestaande sluis verder oplopen, waardoor bedrijven ervoor zullen kiezen om meer volume over weg en spoor te gaan vervoeren.’

Uren wachten

De nieuwe sluiskolk moet de wachttijden bij de sluis verminderen. Door de tekortschietende capaciteit van de sluis zijn wachttijden van enkele uren geen uitzondering. Jaarlijks passeert negentien miljoen ton lading de sluis in Eefde. Dit staat gelijk aan zo’n 1.000 vrachtwagens of achttien goederentreinen per dag. Dit betekent één miljoen kilo extra CO2-uitstoot. Ook is de huidige sluis kwetsbaar bij calamiteiten. In 2012 was de sluis door een defecte sluisdeur een aantal weken geblokkeerd. De huidige situatie belemmert volgens de organisaties dan ook een betrouwbare aan- en afvoer van goederen over water. (Bron: Tweede Kamer)

Meer nieuws over sluis Eefde:
Schuttevaer wil voortvarendheid bij besluit aanleg sluiskolk Eefde
Dorpsraad Eefde in actie tegen plannen noordelijke sluiskolk
SP vraagt minister te kijken naar alternatief nieuwe sluis Eefde

Bekijk de foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief