Minister gaat draagvlak zoeken voor sloopfonds binnenvaart

621
Minister Schultz verlengt laad- en losbesluit binnenvaart met 2 jaar

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil zich sterk maken om Europees draagvlak te vinden voor een sloopfonds voor binnenschepen. Dat zei ze donderdag tijdens een overleg over binnenvaart en zeevaart in de Tweede Kamer.

remcodijkstraVolgens Tweede Kamerlid (VVD) Remco Dijkstra deed de minister haar toezegging op verzoek van de VVD. ‘De capaciteitsreductie die in de binnenvaart nodig is, zouden we eigenlijk op Europees niveau moeten verkennen onder het mom van duurzaamheid. Er is ook een Europees sloopfonds. Dat zou misschien onder die noemer ingezet kunnen worden. Dan is daar echter wel Europees draagvlak voor nodig.’

Crisispakket
De gezamenlijke binnenvaartorganisaties boden als Transitiecomité de Tweede Kamer begin februari in de vorm van een petitie al een crisisoverbruggingspakket 2013-2016 aan. In dit pakket werd ook al de sanering van grotere, oudere binnenvaartschepen in de vorm van een nationale sloopregeling genoemd. Om de kleinere binnenvaartschepen te behouden, zouden de nieuwe overgangsbepalingen van het ROSR moeten worden gewijzigd. Ook zou er meer zicht moeten komen in de gegevens in de binnenvaart door het opzetten van een Europese databank en een prijsindex voor de binnenvaart.