Minister Asscher: ‘Smoesjes voor uitbuiting zijn niet acceptabel’

706

Minister Lodwijk Asscher vindt smoesjes van transportbedrijven voor het gebruik van schijnconstructies niet acceptabel. Asscher reageerde op Radio 1 op de beschuldiging van FNV Bondgenoten dat Van den Bosch Transporten werknemers uitbuit. Volgens Van den Bosch is het heel erg moeilijk de concurrentiestrijd aan te Minister Asscher onderzoekt verdringing op arbeidsmarktgaan als er geen Europese regels zijn.

Asscher sprak van een ‘moeilijk uitroeibaar kwaad’. ‘Het beginsel dat je voor gelijk werk gelijk wordt betaald is een van de fundamenten van Nederland. Als dat niet gebeurt wordt niet alleen een Oost-Europeaan uitgebuit, maar wordt de Nederlandse werknemer het werk onmogelijk gemaakt. Het is dus een strijd die we moeten blijven voeren.’

Nieuwe wet
Asscher komt nog dit jaar met een nieuwe wet die ook de opdrachtgever verantwoordelijk maakt. Die kan straks een hoge boete krijgen als hij zijn producten laat vervoeren door iemand die de wet overtreedt. Asscher ziet het liefst dat dit niet alleen voor Nederland gaat gelden, maar voor heel Europa. In Europa geldt dit nu alleen nog voor bouwbedrijven.

Asscher heeft veertien extra inspecteurs ingesteld om te controleren, dit jaar komen daar nog dertig bij. (Bron: Radio 1)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter