Minder kilometers, meer files

434

De filezwaarte is gestegen met 2,3 procent. Het aantal afgelegde kilometers op het hoofdwegennet daalde met 0,9 procent op jaarbasis. Momenteel leggen we in één jaar 64,7 miljard kilometer af op de Rijkswegen.

Uit de recessie, in de fileHet weer en plaatselijke toename van het verkeer hebben geleid tot een stijging ten opzichte van vier maanden geleden. Dat staat in de Publieksrapportage Rijkswegennet die minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. ‘We zien dat de daling in de files tot stilstand is gekomen’, schrijft Schultz. ‘We moeten dus in volle vaart door met de projecten die zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer. We doen dit met de aanleg van ontbrekende schakels in het wegennet, wegverbredingen en met slimme maatregelen waarmee we de bestaande infrastructuur beter benutten.’

Bevindingen

Tot eind augustus 2014 is de filezwaarte gestegen tot 7,8 miljoen kilometerminuten (de gemiddelde filelengte vermenigvuldigd met de duur van de file). Vier maanden terug bedroeg de filezwaarte 7,7 miljoen kilometerminuten.

De combinatie weer en plaatselijk toename van het verkeer hebben geleid tot een stijging van de jaarfilezwaarte met 2,3 procent, ten opzichte van 4 maanden geleden. Rijkswaterstaat zet zich volop in om de doorstroming op de autosnelwegen te verbeteren, onder andere door wegverbredingen en verkeersmanagement. Bijvoorbeeld weggebruikers informeren over reistijden en alternatieve routes.

File-top 10

De A20 tussen Crooswijk en Terbregseplein neemt sinds vorige zomer de eerste plaats in binnen de filetop 10. De ernst van de files is op deze plek wederom gedaald ten opzichte van de voorgaande 4 maanden. De huidige top 10 bevat dezelfde locaties als de vorige periode, de volgorde is enigszins veranderd. (Bron: RWS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief