Minder inhaalverboden

446

Rijkswaterstaat gaat het aantal inhaalverboden voor vrachtwagens aanpassen. Op verbrede snelwegen geldt het inhaalverbod straks niet meer. Dit zorgt volgens Rijkswaterstaat voor een betere doorstroming van het verkeer en verbetert de verkeersveiligheid.

TLN en EVO tegen VVD plan algeheel inhaalverbod vrachtauto'sIn 2003 is op een deel van het Nederlandse autosnelwegennet een inhaalverbod voor vrachtverkeer ingesteld. De afgelopen jaren zijn veel snelwegen verbreed tot drie of meer rijstroken. Op deze wegen, circa 300 kilometer, geldt in de nieuwe situatie géén inhaalverbod meer voor vrachtwagens.

Inhaalverbod

Op dit moment geldt ongeveer op de helft van het aantal snelwegen met twee rijstroken een inhaalverbod voor vrachtwagens. Dit aantal blijft nagenoeg gelijk, wel betreft het soms andere trajecten:

  • Op een aantal trajecten waar vrachtwagens nu mogen inhalen, wordt vanwege sterk toegenomen drukte een inhaalverbod ingevoerd.
  • Op wegen met veel vrachtverkeer waar het inhaalverbod tot colonnevorming leidt en ander verkeer moeilijk kan in- en uitvoegen, wordt het inhaalverbod opgeheven.
  • Op sommige trajecten is het vrachtverkeer ook buiten de spitsperioden toegenomen. Daar wordt het inhaalverbod uitgebreid van de spitsperiode naar de hele dag.
  • Op trajecten langer dan 30 kilometer wordt het inhaalverbod voor vrachtverkeer vijf kilometer onderbroken. Vrachtwagens kunnen dan inhalen, dat voorkomt colonnevorming. (Bron: RWS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief