Minder binnenvaart, maar meer overslag zeevaart in haven Gent

876

GENT – De overslag in de haven van Gent is de eerste zes maanden met 24 miljoen ton op hetzelfde peil gebleven als in 2014 en 2013. De overslag in de zeevaart wist het verlies in de binnenvaart te compenseren.

Minder binnenvaart, maar meer zeevaart in haven GentDe zeevaart beleefde in het tweede kwartaal van 2015 het beste kwartaal in vier jaar tijd. De behandeling van stukgoed – vooral staalproducten – kende een record, merkt het Havenbedrijf Gent op.

Record stukgoed

De Gentse haven ziet de overslag van stukgoed al geruime tijd toenemen. De haven behandelde met een record van 1.071.146 ton, nog nooit zoveel stukgoed (via zeevaart) in een kwartaal als tijdens de voorbije drie maanden. Onder meer de export van in de haven geproduceerd plaatstaal en plaatijzer alsook de import van staven zorgen hiervoor.

Minder binnenvaart

De Gentse haven registreerde in het tweede kwartaal van 2015 een totale goederenoverslag van 12,2 miljoen ton. Dit is 1,7% lager omdat de overslag via binnenvaart daalde. De binnenvaart klokt af op bijna 5,2 miljoen ton goederenoverslag, een daling met 5,7%. Voor de binnenvaart was er beduidend meer overslag van onder meer producten van de metaalindustrie, chemische producten en landbouwproducten. De overslag via binnenvaart van ertsen en metaalresiduen en van voedingsproducten en veevoeder kende een daling.

De goederenoverslag via zeevaart kende met een totaal van 7 miljoen ton een stijging van 1,6%. In het tweede kwartaal vertoonde de goederenoverslag via zeevaart een stijging bij de producten van de metaalindustrie, vaste minerale brandstoffen en meststoffen. Een daling werd opgetekend onder meer bij chemische producten en landbouwproducten. (Bron: Haven Gent)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief