Miljoenenstrop transporteurs door rompslomp TIR Rusland

450

Nederlandse transporteurs lopen veertig tot zestig miljoen euro schade doordat Rusland geen genoegen meer neemt met het zogenaamde TIR-carnet. Al maandenlang houden veel Russische douaniers zich niet aan het internationale transportverdrag.

Rusland eist vanaf zaterdag extra garantstelling TIR-carnet‘Aan de Russische grens is een zogenaamd TIR-carnet niet meer voldoende’, zei adjunct-directeur Joost Sitskoorn van verladersorganisatie EVO tegen BNR Nieuwsradio. ‘Hierdoor moeten Nederlandse en ook andere Europese transporteurs veel meer invoerrechten betalen. Je moet een nieuw systeem hanteren. Wat op je TIR-kaart staat over je waarde, dat telt niet meer. Je moet een garantstelling voor de waarde afsluiten en je bent veel meer tijd kwijt, dus het kost al gauw 2.000 euro per rit. Dat komt met 20.000 ritten al gauw neer op 40 tot 60 miljoen euro. En dat is maar een topje van de ijsberg.’

Volgens de EVO worden met name transporteurs van agroproducten, vlees en elektronicaonderdelen getroffen door de opstelling van de Russen. (Bron: EVO)

Meer nieuws over de TIR onenigheid met Rusland:
Rusland verlengt TIR overeenkomst tot 1 november
IRU dreigt president Poetin met het intrekken van TIR-dekking
Rusland verlangt opnieuw extra garantie voor TIR-carnet

Bekijk alle foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek in het Oranjealbum

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief