Met snik in de stem neemt Janssen Factotum afscheid

891

NIJMEGEN – Met een snik in de stem en een brok in de keel heeft Sander Janssen (ms Factotum) maandag zijn ‘carrière’ als bestuurslid van Koninklijke Schuttevaer beëindigd. Vanwege zijn verdiensten gingen de leden, op voordracht van het bestuur, akkoord met het verlenen van de status van erelid van de afdeling Gelderland.

Met snik in de stem neemt Janssen Factotum afscheidJanssen zat in totaal 32 jaar in het bestuur van Koninklijke Schuttevaer. Daarvan waren er zestien in het hoofdbestuur. Hier nam hij al in 2005 afscheid van. Zichtbaar geëmotioneerd bedankte Janssen maandag iedereen. ‘Hiervan krijg ik een brok in mijn keel. Ik ben de laatste postduif binnen het bestuur, Janssen heeft nog steeds e-mail zodat alle correspondentie nog op papier moest, en hier ben ik erg stil van. Ik ben dan ook een rijk mens.’

Voorbeeld

Voorzitter Rob van Reem noemde Janssen een goed voorbeeld van hoe een varende schipper in het bestuur van Koninklijke Schuttevaer kan functioneren. Sander was altijd menselijk en professioneel. En ik heb zomaar het idee dat we een misschien een bestuurder kwijt zijn, maar dat we er een achterdeur-adviseur bij hebben.’

Peter Stuurman van Rijkswaterstaat had een lekkere fles bier (triple) voor Janssen bij zich. ‘Ongeveer 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst op een vergadering van Schuttevaer. Ik herinner me weinig bestuursleden uit die tijd, maar om één persoon kon je niet heen. Sander Janssen. We waren het in al die jaren niet altijd eens met elkaar, maar we kwamen er altijd goed uit. Ik wil nog wel even vermelden dat Sander altijd een fervent tegenstander van AIS was.’
Janssen ontkende dat. ‘Dat waren mijn broers.’

Met snik in de stem neemt Janssen Factotum afscheidNieuw bestuur

Johanna Strijp nam eveneens afscheid van het bestuur van de afdeling Gelderland. ‘Ik vind dat er een tijd is gekomen om het werk over te laten aan de jongere generatie schippers-ondernemers.’

De twee vrijgekomen plekken in het bestuur werden direct opgevuld door de schippers Verlaan (ms Milan) en Willemsen (ms Batouwe). ‘Ik wil meer varende leden in het bestuur’, vertelde Verlaan aan de zaal. ‘Ik hoop dan ook veel input te kunnen leveren. Ik denk die 32 jaar van Janssen overigens wel te gaan evenaren.’
Schipper Willemsen kreeg van secretaris Henry Mooren of bestuurslid niet iets voor hem af. ‘En dat was zo’, zei ik. Dat is inderdaad niets voor mij. Ik beweeg mij liever op de achtergrond, en dat kan hier ook. Ik wil vooral mijn kennis gaan overdragen aan de jongeren in de binnenvaart.’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief