Met robots en zuignappen afmeren in haven Den Helder

549

Secretaris-generaal Siebe Riedstra van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft vrijdag samen met gedeputeerde Joke Geldhof van Noord-Holland de vernieuwde veerhaven van Den Helder in gebruik genomen. Zij deden dat door de Texelse veerboot Dokter Wagemaker aan te leggen aan een nieuw, milieuvriendelijk afmeersysteem.

Met dit systeem houden robots met zuignappen de veerboot op zijn plaats, zodat de motoren tijdens het laden en lossen uit kunnen. Naast de Met robots en zuignappen afmeren in haven Den Helderaanleg van dit nieuwe afmeersysteem is de pontfuik vervangen en is een noodaanlanding aangelegd in de Marinehaven.

15.000 liter minder

Rijkswaterstaat begon in april 2013 met de vervanging van de pontfuik, die ervoor zorgt dat veerboten tijdig kunnen stoppen en veilig kunnen afmeren. De oude pontfuik was na meer dan vijftig jaar aan vervanging toe. Onderdeel van de nieuwe pontfuik is het automatisch afmeersysteem. Dit zogeheten automooringsysteem verbetert de luchtkwaliteit in het Waddengebied en bespaart TESO maandelijks 15.000 liter aan brandstof. Het systeem is gefinancierd door TESO, provincie Noord-Holland en het Waddenfonds. ‘Het innovatieve afmeersysteem levert een enorme milieuwinst op dankzij 450 ton minder uitstoot van koolstofdioxide en 6,2 ton minder emissies van stikstofoxides’, vertelt Geldhof. ‘Dat staat gelijk aan bijna 600 overtochten. Dat is goed nieuws voor de omgeving. Het Waddengebied is in 2009 tot UNESCO Werelderfgoed verklaard. Dit is een gebied waar we met z’n allen heel zuinig op moeten zijn.’

Ingrijpende klus

Jaarlijks varen 3,6 miljoen mensen van en naar Texel. Om te zorgen dat het eiland goed bereikbaar blijft, gaf Rijkswaterstaat de veerhaven in Den Helder in 2013 een flinke opknapbeurt. Dankzij deze werkzaamheden, die ruim € 7 miljoen kostten, kan de veerhaven er weer vijftig jaar tegenaan. Hoewel dit een ingrijpende klus was, hebben de passagiers geen last van de werkzaamheden gehad. Tijdens de uitvoeringsperiode is de veerdienst volgens dienstregeling blijven varen. (Bron: Rijkswaterstaat/Foto: CBRB)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief