MET event: ‘Hoe de maritieme sector kan bijdragen aan duurzaamheid’

2072
Hoe offshore windparken zonder subsidies gebouwd kunnen worden, is een van de vragen op het MET Event. (Foto Erik van Huizen)

ROTTERDAM Het vakblad Maritiem Nederland houdt 15 maart 2018 het Maritieme Energie Transitie (MET) event. Centrale vraag is hoe de maritieme sector bij kan dragen aan alle goede voornemens van Nederland betreffende duurzaamheid en hoe schepen op termijn volledig duurzaam kunnen varen.

Tijdens het MET event krijgen de bezoekers inzicht in de technische ontwikkelingen die de energietransitie mogelijk maken. Zo wordt ingegaan op de vraag hoe we offshore windparken zonder subsidies gaan bouwen en wat voor schip je als reder nu eigenlijk moet kopen om voorbereid te zijn op alternatieve energiedragers zoals waterstof of accu’s. Daarvan worden sprekende voorbeelden en concrete innovaties gegeven uit de Nederlandse scheepsbouw, de havens en de offshore windindustrie. Maar ook leggen de sprekers nadrukkelijk de stip op de horizon dichtbij. ‘Hoe kunnen die schepen echt 100% duurzaam gaan varen? Wat wordt de rol van haventerreinen tijdens de energietransitie? En hoe zorgen we voor een stabiele aanvoer van groene energie uit zee?’

Programma
Naast een plenair gedeelte met actuele onderwerpen en discussies omvat het programma van het MET event een tweetal parallelsessies.

  • Programma in het kort:
    Actuele keynote sessie verzorgd door DNV GL en parallelsessie met de thema’s: Emissieloze schepen en Offshore wind en beyond.
  • Vier pitches van veelbelovende startup/scale-up bedrijven uit de Nederlandse zeehavens op het gebied van energie. Ondermeer Peter Paul van Voorst tot Voorst (founder Skoon), Derek de Rie (COO Senfal) en anderen.
  • Visies van de CTO’s van de Havenbedrijven Amsterdam en Rotterdam op de toekomst van onze zeehavens.
  • De aanwezigheid van de solarboat van de TU Delft. Special voor het MET Event komt een team ontwikkelaars van de TU Delft met hun solarboat. U heeft alle gelegenheid om kennis te maken met de solarboat en het team.

Het MET event vindt plaats op donderdag 15 maart 2018 van 13 tot 17.30 uur bij VNAB in Rotterdam. Meer informatie is te vinden op de website van Maritiem Nederland.