Meeste groei voor spoor

722

Het vervoer van goederen over het spoor groeit volgend jaar het meest. Onderzoeks- en adviesbureau Panteia verwacht een groei van 2,5% dit jaar en 2,8% volgend jaar.

Minder gebruik Betuwelijn De ontwikkeling van het volume goederenvervoer over spoor is volgens de onderzoekers sterk gekoppeld aan de havenoverslag. ‘De overslag de grotere zeehavens  groeide in het eerste halfjaar. Verder worden er weer nieuwe internationale spoorlijnen geopend in het derde en vierde kwartaal. Dit jaar wordt een groei van spoorvolume voorspeld van 2,5%, rond de 1 miljoen ton. De Betuweroute heeft voldoende  internationale reserve capaciteit groei in 2014 op te vangen.’

Stimulering spoor

Op de langere termijn wordt gerekend op meer internationaal vervoer door stimulering van spoorvervoer. De spoormarkt heeft onzekerheden rond prioritering ten opzichte van personenvervoer en gebruikersvergoedingen. De capaciteit in Nederland zal ook in 2015 geen belemmering moeten zijn. Het goederenvervoer stijgt volgend jaar verder tot 2,8%, oftewel 1 miljoen ton. Het vervoer van chemische producten, containers en eindproducten stijgt ook in 2015, de groei van het kolenvervoer vlakt af. (Bron: Panteia)

ktv

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief