Meerdere bijzondere vondsten in vrachtschip zeventiende eeuw

450

Boven alle verwachtingen in zijn al in een vroeg stadium van de opgraving in Dronten  meerdere bijzondere vondsten gedaan. In het vrachtschip uit het begin van de 17e eeuw zijn onder meer drie sierborden en een complete stookplaats aangetroffen.

Eén van de drie borden is een blauw majolica bord met een afbeelding van een vogel. Dit is een zeldzame vondst. Zelfs onder de 30.000 voorwerpen in het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot in Lelystad is geen vergelijkbaar bord aanwezig.

Serie van zes

Naast het blauwe majolica bord, dat in Haarlem is geproduceerd, is ook een faience bord opmerkelijk te noemen. Op dit bord is een stukje tekst leesbaar: ‘maer en bort van porseleijn’ en het cijfer ‘3’. Het gaat om een bord uit een serie van zes, elk met een eigen stukje tekst, waarin aangeraden wordt om aardewerk borden te gebruiken in plaats van tinnen borden. Deze borden Meerdere bijzondere vondsten in vrachtschip 17e eeuwmoesten geschuurd worden, terwijl aardewerk alleen maar hoefde te worden afgewassen.

Kombuis

Ook is een deel van de kombuis in het schip aangetroffen, bestaande uit een stookplaats van gietijzeren haardplaten met daaraan vastgekoekt een treeft (rooster voor pannen) en een vuurtang. Witte tegeltjes met blauwe decoratie en gele IJsselsteentjes met mortel maken eveneens deel uit van de stookplaats. Aan de onderkant van de haardplaat is een complete tinnen kan vastgekoekt. Tot het kookgerei behoort eveneens een complete koperen koekenpan. Met behulp van een staafje zwavel en een houten stokje werd het vuur aangestoken. De voorloper van onze kant-en-klare lucifers. Tot de persoonlijke uitrusting horen een pijpenkop en een ovaal koperen tabaksdoosje. Bijzonder zijn ook de gevonden fragmenten van een glazen drinkglas.

Pizza calzone

Het vrachtschip, met een lengte van bijna twintig meter, is aan stuurboord tot aan de bovenkant van het boord compleet bewaard gebleven. Dit biedt de unieke kans om de constructie daarvan te documenteren. Het schip ligt zijdelings overgeheld in de bodem. De zijkant van het schip aan bakboord is naar binnen gevallen over de rest van het schip heen. Samen met andere losgeraakte scheepsdelen lijkt de bovenkant van de vindplaats op een chaotisch Mikado spel. Deze ligging was een verrassing voor de onderzoekers, die eerder vermoedden dat het schip als een pizza calzone dubbelgevouwen lag. (Bron: Nieuwland/Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed afdeling Scheepsarcheologie)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief