Havens van Antwerpen en Shanghai versterken samenwerking

513

De haven van Shanghai, de grootste ter wereld, en de haven van Antwerpen, de tweede grootste van Europa, gaan nauwer samenwerken. Beide havens tekenden daartoe een Memorandum of Understanding (MoU) tijdens de stedelijke missie naar Shanghai.

Meer samenwerking havens van Antwerpen en ShanghaiAl sinds 1985, jaar waarin een zusterverdrag werd afgesloten, onderhouden Antwerpen en Shanghai warme banden met elkaar. Tijdens de prinselijke missie naar China in 2004 werd dat verdrag hernieuwd. Vandaag, tien jaar later, engageren beide havens zich opnieuw om intens samen te werken op een aantal domeinen.

Kenmerken

De haven van Shanghai is de grootste haven ter wereld. In 2013 werd er 776 miljoen ton goederen overgeslagen. Het aantal behandelde containers klokte vorig jaar af op 33,61 miljoen TEU. De Antwerpse haven is de grootste haven van België en nummer twee in Europa. Met een overslag van 190 miljoen ton goederen en 8,6 miljoen behandelde TEU liet de Scheldehaven vorig jaar een recordjaar optekenen. Beide havens behoren in hun regio tot de absolute top. Dat dergelijke wereldspelers nauwer met elkaar willen samenwerken, mag dan ook niet verwonderen.

Samenwerking

Met de zopas ondertekende MoU engageren Antwerpen en Shanghai zich onder meer om informatie uit te wisselen over hun hinterland, om gezamenlijk promotie te voeren en om trainingen voor maritieme professionals op te zetten. Het belang dat de Antwerpse haven hecht aan de regio rond Shanghai en Zuid-China vertaalde zich in 2008 met de installatie van een vaste havenvertegenwoordiger in Shanghai. Sinds die tijd werkt Jan Van der Borght aan het verhogen van de naamsbekendheid van de Antwerpse haven in China. (Bron: Haven Antwerpen)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief