Meer EU-geld voor vaarwegen

753

De Europese Unie gaat meer geld steken in de Europese vaarwegen. Inland Navigation Europe (INE) is blij dat ze het Europese Parlement er van heeft kunnen overtuigen meer geld uit te geven aan co-financiering voor binnenvaartprojecten, vooral voor knelpunten in de vaarwegen.

Inspectie begint na zomer met administratiecontroles binnenvaartHoeveel geld er beschikbaar komt hangt nog af van de onderhandelingen over de Europese begroting. Het totale budget voor Connecting Europe Facility (CEF), waaronder naast transport ook infrastructuren voor energie en telecom vallen, bedraagt 30 miljard euro. Daarvan gaat 23.,1 miljard naar transport.

Co-financiering
De EU wil wat betreft de binnenvaart de volgende projecten co-financieren:
– tot 50% voor studies naar River Informations Services (RIS)
– tot 40% voor het opheffen van knelpunten op vaarwegen. Co-financiering tot 50% is mogelijk wanneer het wordt gecombineerd met investeringen in energie of telecom.
– tot 20% voor andere binnenvaartprojecten zoals RIS aan boord, verbindingen, ontwikkeling van multimodale logistieke platforms en nieuwe technologische ontwikkelingen en innovaties voor alle transportmodaliteiten.

Meer nieuws over de binnenvaart:
Binnenvaart mag LNG bunkeren in Rotterdam
Schipper gewond na val in ruim
Doorgaande vaart op Donau weer mogelijk
– Vier extra walstroomkasten havengebied Terneuzen
Zwaargewonde vrouw bij aanvaring Grou overlijdt