Meer dan helft chauffeurs heeft last van rug, nek en schouders

1288

Lange dagen achter het stuur veroorzaken bij veel vrachtwagenchauffeurs ernstige rugklachten. Henrik Gustafsson (27) is een van hen. Vijf jaar geleden kreeg hij problemen met spierpijn in zijn linkerschouder. Henrik stopte daarom met internationaal transport in Noorwegen en ging bij zijn vader rijden op houttransporten in het bos.

Volgens een onderzoek door Volvo Trucks heeft meer dan de helft van de Europese vrachtwagenchauffeurs problemen met rug, nek en schouders. De rugpijn van Meer dan helft chauffeurs heeft last van rug, nek en schouders (+ video)Henrik Gustafsson bleek een klassiek geval van werkgerelateerd letsel te zijn. Henrik startte met het trainen met gewichten, maar het probleem verdween niet helemaal.’

Problemen
Een ander onderzoek uit 2011 door het Europese Agentschap voor veiligheid en welzijn op het werk toont aan dat 54% van de vrouwen en 37% van de mannen in de transportsector in Europa spier- of gewrichtsproblemen hebben. Bij chauffeurs gaat het vaak om rug-, schouder- en nekklachten.

Peter Bark, onderzoeker van gezondheids- en veiligheidskwesties bij het Transport Research Institute, een onderzoekinstituut voor transport en logistiek, legt uit waarom. ’Het aanspannen van de spieren in de armen en de nek in combinatie met repetitieve bewegingen legt een grote druk op bepaalde spiergroepen. Het stuur stevig beetpakken tijdens het sturen, leidt tot nog meer spanning. Grotere spieren als de biceps zijn niet zo gevoelig, maar bij het aanspannen van de onderarm en bepaalde spieren die in verbinding staan met vingers en handen, bestaat de kans op een vermoeid gevoel. Het aanspannen van de schouders kan ook leiden tot vermoeidheid, die zich vervolgens kan verspreiden naar de achterkant van de nek.’

Dynamic Steering
Anderhalf jaar geleden kreeg Henrik de kans mee te doen aan veldtesten voor de nieuwe Volvo FH. Deze was uitgerust met Volvo Dynamic Steering. Sindsdien heeft hij veel minder last van zijn rug. ’Het verschil is dat ik niet steeds gespannen hoef te zijn en op een behoedzame manier hoef te rijden. Met Volvo Dynamic Steering is de truck zeer stabiel. Voorheen zou ik gespannen zijn bij het besturen van de truck op smalle, bochtige wegen. Met Volvo Dynamic Steering blijft het stuur stil, zelfs bij het rijden op hobbelige wegen waarbij een zijwaartse kracht op het stuur wordt uitgeoefend dat normaal gaat schudden. Dit wordt tegengegaan door het nieuwe systeem zodat ik ontspannen kan zitten en sturen. Ik heb tegenwoordig een heel andere houding bij het rijden.’ (Bron: Volvo)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter