Maximale breedte binnenvaart op Máximakanaal naar 9,60 meter

2585

NIJMEGEN – Rijkswaterstaat heeft de maximale breedte voor binnenvaartschepen op het Máximakanaal verhoogd van 9,50 naar 9,60 meter. In eerste instantie was de maximale breedte 9,50 meter, maar Rijkswaterstaat kreeg van schippers van schepen die net een paar centimeter breder zijn zoveel aanvragen voor ontheffingen, dat ze besloot de breedte te vergroten.

Eerste containerschip vaart over het nieuwe Máximakanaal Het kanaal werd gebouwd voor schepen met een afmeting van 105 meter lang, 9,50 meter breed en met een diepgang van drie meter. In 2016 worden de toegestane afmetingen in het BPR geregeld. De bruggen hebben een doorvaarthoogte van zeven meter en zijn daarmee geschikt voor drielaags containerschepen.

Dat een brug enkele centimeter te laag werd gebouwd en daardoor de waterstand moest worden verlaagd, heeft volgens Rijkswaterstaat geen gevolgen voor de maximale diepgang.

Er gaan ook andere typen schepen op het kanaal varen. Soms is daar een ontheffing voor nodig. Deze is aan te aan te vragen via het digitale loket Besluit Scheepvaartverkeerswet
van Rijkswaterstaat.

Sluizen

De nieuwe sluizen Empel en Hintham hebben dezelfde afmetingen als de sluizen Helmond en Schijndel. De sluiskolk is 12,60 meter breed en 115,5 meter lang. Er kan dus één klasse IV-schip per keer geschut worden. Rijkswaterstaat bekijkt de toelating aan de hand van de hele vaarweg, dus niet alleen de sluis. De maximale afmetingen die regulier toegelaten kunnen worden zijn 105 x 9,50 x 3 meter (klasse IV). Met ontheffingen worden klasse II-koppelverbanden van 110 meter toegelaten. Rijkswaterstaat onderzoekt nog of schepen van 110 x 9,50 meter worden toegelaten.

Voorzieningen

In de loop van 2016 zijn er verschillende aanlegvoorzieningen voor.
• Twee overnachtingsplaatsen aan de Maaszijde bij sluis Empel,
bakboordzijde;
• Een overnachtingsplaats aan de kanaalzijde bij sluis Empel, stuurboordzijde;
• Een overnachtingsplaats bij Hintham Noord, bakboordzijde;
• Twee overnachtingsplaatsen bij sluis Schijndel, beide zijden.

Een schip kan in principe voor 24 uur aanleggen. Bij uitzondering kan een schip 3×24 uur op een ligplaats blijven. Vanaf de openstelling van het Máximakanaal is er een autoafzetplaats beschikbaar op de opstelplaats van Hintham Noord.

De aanlegvoorzieningen zijn flexibel ingericht. Dus als u geen klasse IV-schip heeft, maar bijvoorbeeld een klasse II-koppelverband of een schip met een andere toegestane afmeting, kunt u gebruikmaken van deze voorzieningen. (Bron: RWS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief