Marinefregat vertrekt voor antipiraterijmissie Somalië

860

Het multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk is zondagmiddag vanuit thuishaven Den Helder richting Somalië vertrokken. Het fregat neemt de komende drie maanden deel aan de EU-antipiraterijmissie Atalanta.

Marinefregat vertrekt voor antipiraterijmissie SomaliëDefensie draagt al sinds 2009 bij aan de antipiraterijmissies van de NAVO en de EU. De door de Europese Unie geleidde missie Atalanta richt zich op het terugdringen van piraterij voor de kust van Somalië. Naast het verstoren van zeerovers in de Golf van Aden en de Indische Oceaan, vindt onder EU-vlag bescherming en escortering plaats van kwetsbare vaartuigen en schepen varend voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Het schip

De Van Speijk heeft bijna 180 militairen aan boord, waaronder een specialistisch team van het Korps Mariniers. Dit is getraind in het enteren van verdachte schepen. Het schip heeft een NH90-helikopter aan boord voor verkenningen en het volgen van verdachte vaartuigen.

Aflossen

De Van Speijk lost het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën af. Dat schip vertrok begin mei naar Somalië. Het schip keert naar verwachting 5 september terug in Rotterdam voor de Wereldhavendagen. De bemanning krijgt dan de Herinneringsmedaille Vredesoperaties (Bron: Defensie)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief