Koninklijke Marine neemt haar grootste schip officieel in gebruik

893

DEN HELDER – De Koninklijke Marine heeft afgelopen weekeinde het Joint logistic Support Ship Karel Doorman in Den Helder officieel in dienst gesteld. Het grootste schip van de marine heet nu Zijner Majesteits (Zr. Ms.) Karel Doorman.

Marine neemt haar grootste schip officieel in gebruik‘De Karel Doorman is imposant qua omvang, maar ook vanwege het aantal functionaliteiten. Dit schip is letterlijk en figuurlijk een multi-tool’, zei Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk bij de indienststelling. ‘Het kan worden ingezet voor strategisch transport van onze krijgsmacht, onze bondgenoten en internationale organisaties als de NAVO en de VN. Zowel militair als humanitair. Dat bewees de Doorman onlangs al bij de bestrijding van ebola. Met deze combinatie aan mogelijkheden levert de Karel Doorman echt een internationale nichecapaciteit.’

Ebola

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert doopte het vaartuig 8 maart 2014. Daarna begon het 22 juni aan de proefvaarten. Begin september droeg de werf het over aan Defensie. Nog hetzelfde jaar zou het schip in handen komen van de marine. De Doorman bleek echter hard nodig om hulpgoederen te brengen naar het door ebola getroffen West-Afrika. Op 6 november 2014 vertrok het, geladen met onder meer voertuigen, bedden, beschermende kleding, veldhospitalen en verbandmiddelen voor Sierra Leone, Guinee en Liberia. Eind vorig jaar vertrok de Doorman nogmaals met hulpgoederen naar deze landen. Het schip keerde 20 januari terug, met drie verstekelingen.

doorman2Herinneringsmedailles

‘U heeft nu al bewezen een belangrijk visitekaartje van ons koninkrijk te zijn en van de Nederlandse krijgsmacht en de Koninklijke Marine in het bijzonder’, zei Hennis, waarna ze bemanningsleden voor de inzet in West-Afrika, Herinneringsmedailles voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen opspeldde.

Voorgangers

Een marineschip met de naam Karel Doorman is niet uniek. In 1946 al werd een vliegdekschip gehuurd van de Britse marine en omgedoopt tot Hr. Ms. Karel Doorman. Deze werd opgevolgd door vliegkampschip HMS Venerable, onder de naam Hr. Ms. Karel Doorman. Die werd in 1968 uit dienst gesteld. Tot 31 mei 1991 zat de marine zonder Doorman. Toen kwam er een multipurposefregat met die naam, dat tot 2006 in dienst bleef. Het schip werd aan België verkocht en vaart nu onder de naam Leopold I.

doorman3Het laatste vliegdekschip Hr. Ms. Karel Doorman was met een lengte van 214 meter en een breedte van 43 meter, qua formaat het grootste schip ooit in dienst van de zeemacht. De huidige Doorman is ‘slechts’ 204,7 meter lang en 30,40 meter breed, maar heeft een waterverplaatsing van 27.800 ton. Daar kon dat vliegdekschip met 19.790 ton weer niet aan tippen.

Naamgever

Schout-bij-nacht Karel Willem Frederik Marie Doorman, naar wie dus nu al 4 keer een marineschip is vernoemd, leidde in 1942 een eskader vanaf het vlaggenschip Hr. Ms. De Ruyter. Tijdens de Slag in de Javazee ging hij op 28 februari 1942 met zijn schip ten onder. Doorman was toen 52 jaar. (Bron: Defensie)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief