Maersk overtuigt van start P3 Alliantie in tweede kwartaal 2014

919

Maersk Line gaat er nog steeds vanuit dat de P3 Alliantie in het tweede kwartaal van 2014 van start kan gaan. Vincent Clerc van de rederij meldt in het Deense ShippingWatch dat de bijeenkomst van de Amerikaanse Federal Maritime Commission (FMC) met Europa en China van vorige week daar niets aan verandert.

Het P3-netwerk krijgt met 225 schepen een capaciteit van 2,6 miljoen teu. Maersk levert met 1,1 miljoen teu 42% van de capaciteit, inclusief de nieuwe Triple-E schepen. MSC levert 0,9 miljoen teu, dat is zo’n 34%, CMA CGM met 0,6 miljoen teu zo’n 24%. Met de samenwerking willen de rederijen diensten en services verhogen en optimaliseren.

Maersk overtuigt van start P3 Alliantie in tweede kwartaal 2014Zorgen
De Verenigde Staten maken zich zorgen over de vermindering van het aantal schepen in de P3-Alliantie als dit samenwerkingsverband van start gaat. De Federal Maritime Commission (FMC) vraagt zich af wat de gevolgen hiervan zijn voor consumenten, verladers en terminaloperators.

Grote zorg van commissaris William P. Doyle is het feit dat de alliantie het aantal schepen gaat verminderen. ‘De gecombineerde vloot van 346 schepen wordt verminderd tot 255 schepen als de alliantie er is. Ik wil graag van anderen weten wat de mogelijke consequenties hiervan kunnen zijn voor de Amerikaanse consumenten, de verladers en de terminaloperators.’

Verladers
Ook het Global Shippers Forum (GSF), een samenwerking van verladers, maakt zich zorgen over de samenwerking van Maersk Line, CMA CGM en Mediterranean Shipping Co. in het P3 netwerk. GSF vroeg de Europese Commissie om antwoorden. De verladers willen weten wat het netwerk betekent voor de tarieven en de kwaliteit. De verladers maken zich zorgen over het gebrek aan concurrentie op de grootste diensten van de rederijen.

Tevreden
Volgens Clerc verloopt het proces dat moet komen tot de P3 Alliantie naar volle tevredenheid. Hij verwacht dan ook dat er zeker toestemming komt voor de Alliantie. De P3 Alliantie zou dan tegen het einde van het tweede kwartaal van 2014 kunnen beginnen. (Bron: ShippingWatch)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter