Maersk Line verdrievoudigt winst ondanks fors lagere tarieven

808

Rederij Maersk Line heeft in 2013 haar winst meer dan verdrievoudigd. De winst steeg van 461 miljoen dollar in 2012 naar 1,5 miljard dollar vorig jaar. Moederbedrijf A.P. Møller-Maersk rapporteerde een winst van 3,8 miljard dollar.

Maersk Line blaast SeaLand in de VS nieuw leven inDe prijzen voor het vervoer van containers daalden in 2013 met ruim zeven procent in vergelijking met een jaar eerder. Ook vervoerde de rederij ruim vier procent minder containers. Maersk Line wist de stijging van de winst uiteindelijk te bereiken met efficiënter varen. Hierdoor daalden de kosten. Ook namen de kosten voor het bunkeren met ruim twaalf procent af.

Capaciteit stijgt
Ondanks de overcapaciteit in de containermarkt voegde Maersk Line in 2013 met het in de vaart komen van vier Triple-E schepen nog 0,2 procent toe aan het vloot waarmee de totale capaciteit nu uitkomt op 2,6 miljoen teu. Dit jaar en volgend jaar komen nog zestien Triple-E schepen in de vaart met een gezamenlijke capaciteit van 288.000 teu.

Maersk Line verwacht voor 2014 een ongeveer gelijke winst.

Terminals
APM Terminals zag de overslag van containers met drie procent stijgen tot 36,3 miljoen teu. De winst nam bijna tien procent toe tot 770 miljoen dollar.  De verdiensten stegen vooral doordat in 2013 voor het eerst de resultaten van het Russische Global Ports Investements PLC werden meegenomen. Voor 2014 verwacht Maersk dat de overslag van containers op haar terminal meer groeit dan de markt door meer deelnames in joint ventures.

Tankers
Maersk Tankers maakte vorig jaar 317 miljoen verlies. Dat was twee miljoen meer dan een jaar eerder.

Damco maakte in 2013 een verlies van 111 miljoen dollar. In 2012 schreef Damco met een winst van 55 miljoen dollar nog zwarte cijfers. (Bron: Maersk)

Volg TotaalTrans op Twitter