Machinisten NMBS Logistics onderweg met tablet RITA

1054

Sinds medio dit jaar beschikken de ruim 200 machinisten van NMBS Logistics over een tabletcomputer. NMBS Logistics is de eerste spooroperator die een dergelijke digitale tool inzet voor betere en real-time tweerichtingscommunicatie.

Met de tablet kan er niet alleen sneller informatie worden bezorgd aan de machinisten; zij kunnen zelf ook onmiddellijk feedback geven over het verloop van hun traject.

‘Paperless’
Een treinbestuurder oefent een veiligheidsfunctie uit en moet tijdens de uitvoering van zijn job beschikken over noodzakelijke documenten, zoals reglementeringen, depannagegidsen, handleidingen krachtvoertuigen en Machinisten NMBS Logistics onderweg met tablet RITAafwijkings- en lijnfiches. Vroeger droeg hij deze mee in een rugzak die ettelijke kilo’s woog. Daarnaast moest hij tijdens zijn dienst ook een aantal papieren formulieren invullen, zoals de prestatiefiche en het bestuurdersverslag.

Allemaal een tablet
Om het werkcomfort van de bestuurders te vergroten en tot een slimmer beheer van informatie te komen, werd in april vorig jaar het RITA-project (Rail Information Train Assistant) opgestart. De doelstelling was om binnen het jaar de volledige offline documentatie te integreren in een tablet. In februari werden de eerste toestellen verdeeld; vanaf vandaag beschikken alle treinbestuurders over een RITA-tablet.

De software wordt nog voortdurend uitgebreid met nieuwe applicaties. Dankzij de 3G-verbinding kunnen alle documenten online geconsulteerd worden en hoeft de treinbestuurder niet meer naar het bestuurdersdepot te komen. Bijkomend voordeel is dat de bestuurders daardoor flexibeler kunnen worden ingezet bij hun prestaties.

Baanbrekend
COO Rik Vos van NMBS Logistics vindt dat zijn bedrijf met RITA baanbrekend werk heeft verricht in de spoorsector. ‘Door een traditioneel beroep als treinbestuurder met de nieuwste communicatiemiddelen uit te rusten, hebben we belangrijke vooruitgang gemaakt op het vlak van kwaliteit en veiligheid. De treinbestuurders zelf zijn enthousiast over de gebruiksvriendelijkheid van de tool. Aangezien ze in real-time kunnen communiceren met onze centrale diensten, kunnen we als bedrijf veel sneller reageren bij onregelmatigheden hetgeen de betrouwbaarheid van onze operationele werking ten goede komt.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter