Maatregelen tegen overcomplete werknemers in containersector

726

ROTTERDAM – Bedrijven, Havenbedrijf Rotterdam en vakbonden gaan de komende maanden oplossingen zoeken voor het verdwijnen van banen in de containersector. Daarbij maken ze gebruik van een dynamisch rekenmodel om zowel de actuele werkgelegenheid, de marktontwikkelingen als de effecten van de verschillende mogelijke oplossingen inzichtelijk te maken. Na 1 november worden volgende stappen gezet.

Maatregelen tegen overcomplete werknemers in containersectorDe afgelopen maanden is overleg gevoerd tussen de bedrijven en de bonden om samen duidelijkheid te krijgen over het mogelijk verlies aan werkgelegenheid als de nieuwe terminals op Maasvlakte 2 volop draaien. Het probleem doet zich naar de huidige inzichten pas vanaf 2017 voor, waardoor het nu lastig is te voorspellen om hoeveel banen het precies zal gaan. Partijen in het Sociaal overleg Containersector houden daarom rekening met een verlies van ten minste 200 en ten hoogste 800 banen vanaf 2017.

Overcompleet

Op 16 juni voerden vertegenwoordigers van de bedrijven in de containersector (containerterminals en de verhurende bedrijven), de vakbonden FNV Havens en CNV Vakmensen en het Havenbedrijf Rotterdam het Sociaal Overleg. Alle partijen hebben de intentie om te voorkomen dat werknemers overcompleet worden. Daarom wordt de komende maanden gericht gekeken wat verschillende maatregelen kunnen opleveren, wat de kosten zijn en hoe zij ingepast kunnen worden in de specifieke bedrijfssituaties. Het gaat onder andere om de volgende oplossingsrichtingen: uitbreiden van de mogelijkheid om de laatste jaren voor men 65 wordt in deeltijd te werken (zogenoemde Senioren FIT-regeling), collegiale in- en uitleen (uitwisseling van medewerkers tussen bedrijven), inzet van werknemers voor het transport van containers tussen de terminals op de Maasvlaktes (Container Exchange Route) en optimaal gebruik maken van de beschikbare arbeidscapaciteit maar ook over kwaliteit van de arbeid (om-, her en bijscholing, doorstroming etc.). (Bron: Haven Rotterdam)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief