Lucht langs A13 ruim anderhalf keer te vuil

742

De lucht langs snelweg A13 is ruim anderhalf keer vuiler dan toegestaan. Dat concludeert GroenLinks Rotterdam na een jaar meten van de luchtvervuiling langs de A13. De partij wil dat minister Schultz zo snel mogelijk de snelheid verlaagt naar 80 kilometer per uur.

GroenLinks is de metingen gestart nadat minister Schultz een jaar geleden de maximumsnelheid op de A13 verhoogde van 80 naar 100 km per uur. De partij plaatste vier meetpunten langs de weg. Twee meetpunten staan bij mensen aan huis, twee andere meetpunten op straatniveau.

Lucht langs A13 ruim anderhalf keer te vuilHet jaargemiddelde van de vier meetpunten komt op 66 microgram stikstofdioxide per kubieke meter, terwijl volgens de Europese gezondheidsnormen maximaal 40 microgram is toegestaan.
Fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam is geschrokken van de uitkomsten van de meting. ‘Uit recent onderzoek blijkt dat de kans op kanker veel hoger is op plekken waarde luchtvervuiling hoog is. Ook krijgen meer mensen last van hun longen en hun hart.’

Terugdraaien
Bonte heeft minister Schultz de resultaten toegestuurd. Hij pleit voor het terugdraaien van de snelheidsverhoging. ‘Die paar seconden tijdswinst op de weg is de gezondheid van bewoners niet waard.’

In 2002 was de A13 bij Overschie de eerste snelweg in Nederland waar vanwege de slechte luchtkwaliteit een 80 kilometer zone werd ingesteld. Uit metingen van TNO blijkt dat de luchtvervuiling bij 100 kilometer per uur 30 procent hoger ligt dan bij 80 kilometer per uur.