‘Logistieke medewerkers Lidl moeten te hoog en te zwaar stapelen’

999

Ongeveer 35 Lidl-medewerkers overhandigen maandag 19 mei het rapport ‘Lidl: vertil je niet aan je succes’ aan CFO Erwin Bziuk van Lidl Nederland. Uit het rapport blijkt dat te hoog, te zwaar en te lang stapelen en tillen leidt tot schadelijke, lichamelijke gevolgen voor de medewerkers in winkels en distributiecentra.

‘Het is leuk dat Lidl zo succesvol is in Nederland, maar de groei gaat voor een groot deel letterlijk over onze rug’, aldus verkoopmedewerker Ronald van der Flier en tevens kaderlid van FNV Handel. ‘Wij willen dat Lidl maatregelen neemt en naleeft om ervoor te zorgen dat wij op een gezonde en veilige manier ons werk kunnen doen.’

Te hoog en te zwaar
De kadergroep van FNV Handel is al een jaar aan het inventariseren welke gevolgen te hoog, te zwaar en te lang stapelen en tillen met zich mee brengen. Om dit cijfermatig te ‘Logistieke medewerkers Lidl moeten te hoog en te zwaar stapelen’kunnen onderbouwen, is er gedurende acht weken bij zeven filialen door Lidl-medewerkers bijgehouden wat er aan te hoge en topzware producten binnenkwam. Ook werd bijgehouden hoeveel pallets omvielen vanwege te hoge en topzware belasting. Als norm voor te hoog werd 1,80 m gehanteerd, topzwaar was als kisten van doorgaans meer dan 20 kilo hoger dan 1,75 m werden gestapeld. In totaal waren 1.256 pallets te hoog en 615 topzwaar beladen en waren 28 pallets daardoor omgevallen.

Lichamelijke klachten
Volgens FNV-bestuurder Fatma Bugdayci wordt vanwege de toenemende omzet vrachtwagens voller geladen en wordt er in de distributiecentra structureel te hoog en te zwaar gestapeld. ‘Dit heeft direct invloed op de winkels want daar moeten medewerkers de pallets weer verslepen naar de schappen. En door de hoge normen die Lidl hanteert voor het laden, lossen en in de winkel zetten van producten, neemt de werkdruk zowel in de distributiecentra als de winkels toe.’

In veertien filialen werd nagegaan of medewerkers lichamelijke klachten ondervonden die direct verband hielden met het verslepen en tillen van te zware dozen of pallets. Gemiddeld had 16 procent inderdaad rug-, pols-, schouder-, gewrichts- en/of hoofdpijnklachten. In sommige filialen liep dit zelfs op tot 50 procent. (Bron: FNV)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief