Logistieke mbo-opleiding Oosterhout begint in september

470

Op 4 september begint in Oosterhout de kleinschalige mbo-opleiding transport en logistiek. Er zijn voldoende leerlingen aangemeld om te kunnen starten. Verkeersschool Willem Verboon, VTL, het ROC Tilburg en de gemeente Oosterhout hebben de handen hiervoor ineengeslagen.

Jongeren krijgen een praktijkgerichte opleiding met volop kans op een baan, bedrijven krijgen werknemers en Oosterhout krijgt er een opleiding bij. ‘Dit is een perfect voorbeeld van een initiatief van ondernemers dat door samenwerking met onderwijs en facilitering door de gemeente uit kan groeien tot een mooie voorziening voor onze gemeente.’

Gemeente garant

De jongeren krijgen een MBO-2 opleiding. Ze werken daarvoor vier dagen per week via VTL bij een bedrijf en krijgen op de locatie van Verkeersschool Willem Verboon één dag per week les via het ROC Tilburg. Na afloop van de opleiding beschikken ze over een Logistieke mbo-opleiding Oosterhout begint in septemberstartkwalificatie. De opleiding heeft ruimte voor dertig leerlingen. De gezamenlijke partners hebben de intentie deze opleiding voor een langere periode in de lucht te houden en mogelijk uit te breiden. Logistiek is een branche die volop in ontwikkeling is en waar arbeidsmarktkansen aanwezig zijn.

Om de opleiding te kunnen starten, heeft de gemeente Oosterhout zich garant gesteld voor een bedrag van 14.500 euro voor het financieel tekort dat ontstaat wanneer er te weinig leerlingen starten met de opleiding. Het ROC stelt een ondergrens van 30 leerlingen om te starten. Door de garantstelling van de gemeente kan er feitelijk gestart worden als er 23 leerlingen zijn aangenomen.

Werving

Vorig jaar lagen er al plannen om de opleiding te starten, maar is het niet gelukt om voldoende leerlingen te werven. De samenwerkende partners hebben dit jaar opnieuw  intensief geworven, onder andere door het organiseren van een open dag Transport en Logistiek, contacten te leggen met decanen van scholen voor voortgezet onderwijs en met het regionaal bureau leerplicht. Ook zijn enkele jongeren met een uitkering benaderd.

Partners

Sinds lange tijd werken verkeersschool Willem Verboon en VTL met elkaar samen. VTL staat voor Vakmanschap op de arbeidsmarkt in Transport & Logistiek en mobiliseert instroom en doorstroom binnen een netwerk van scholen en bedrijven. VTL detacheert onder meer een groot aantal leerlingen van o.a. het ROC Tilburg bij bedrijven en borgt hiermee de instroom in de sector. Hierbij is VTL de schakel tussen de leerling, het leerbedrijf en de opleiding. (Bron: Gemeente Oosterhout)

Bekijk alle foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek in het Oranjealbum

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief