Lochem neemt na de zomer besluit over sluis Eefde

712

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem wil na de zomer een beslissing nemen over welke variant voor opwaardering van sluis Eefde haar voorkeur heeft. Het college wil eerst meer duidelijkheid over de kosten voor de midden-noord variant.

Vorige week meldde minister Schultz van Infrastructuur en Milieu al dat de midden-noord variant met een meerprijs van dertien miljoen euro te duur is. De minister is dan ook niet bereid haar beslissing voor de noord-variant te heroverwegen. Ook is de oplevering van de midden-noord variant drie jaar later dan Instellen milieu zone boven sluis Eefdede huidige afgesproken voorkeursvariant noord. ‘Er is qua extra voorbereiding dan namelijk ongeveer 1,5 jaar nodig voor de uitwerking van een volledig referentieontwerpen het opstellen van een Projectplan Waterwet dat de inspraakprocedure moet doorlopen. Voor de uitvoering van de variant midden-noord moet ook ongeveer 1,5 jaar extra gerekend worden.’

Snel besluit

BLN Koninklijke Schuttevaer, Port of Twente en verladersorganisatie EVO vroegen de gemeenteraad van Lochem in mei al het bestemmingsplan voor de aanleg van de nieuwe sluiskolk bij Eefde snel vast te stellen. Een positief besluit over dit bestemmingsplan is volgens de organisaties noodzakelijk om de aanleg van de Tweede Sluiskolk bij Eefde niet te vertragen. BLN Koninklijke Schuttevaer, Port of Twente en EVO stellen dat een vertraging van de besluitvorming negatieve gevolgen heeft.

Kwetsbaar

De nieuwe sluiskolk moet de wachttijden bij de sluis verminderen. Door de tekortschietende capaciteit van de sluis zijn wachttijden van enkele uren geen uitzondering. Jaarlijks passeert negentien miljoen ton lading de sluis in Eefde. Dit staat gelijk aan zo’n 1.000 vrachtwagens of achttien goederentreinen per dag. Dit betekent één miljoen kilo extra CO2-uitstoot. (Bron: Gemeente Lochem)

Meer nieuws over sluis Eefde:
Alternatief sluis Eefde te duur
Dorpsraad Eefde in actie tegen plannen noordelijke sluiskolk
SP vraagt minister te kijken naar alternatief nieuwe sluis Eefde

Bekijk de foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief