‘Liever binnenvaart dan spoor’

694

Inwoners van het Gelderse dorp De Steeg hebben zaterdag geprotesteerd tegen de plannen voor extra goederentreinen door het dorp. Vanwege de tientallen extra treinen zou het dorp met een metershoge muur worden gesplitst. De inwoners willen dat er meer goederen over het water gaan in plaats van over het spoor.

De Steegers lieten zaterdag zien hoe de muur er uit komt te zien. Ze bouwden een vier meter hoge Steegse Muur. Deze muur verpest volgens de inwoners het aanzien van het dorp voorgoed en schaadt de leefbaarheid ernstig.

‘Liever binnenvaart dan spoor’Berlijnse Muur
De spoorlijn loopt dwars door De Steeg. Om de extra goederentreinen te kunnen laten rijden zijn extra maatregelen nodig. Zo komt tegen het geluid en voor de veiligheid een muur van meters hoog langs de spoorlijn. De inwoners vergelijken de muur al met de Berlijnse Muur.
Verder maken de bewoners zich zorgen over de veiligheid en gezondheid. De basisschool van het dorp staat naast het spoor en veel kinderen maken dan ook gebruik van de spoorwegovergang.

Blij
Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) is tevreden met het voornemen van het kabinet. Volgens KNV kan de spoorroute Oost-Nederland de vervoerders veel tijdwinst opleveren.

Beslissing
De verwachting is dat staatssecretaris Wilma Mansveld voor  juni 2014 een beslissing neemt.
Op 19 november biedt RONA (regionaal samenwerkende belangenverenigingen langs de spoorlijnen) de Tweede Kamer een petitie aan. De Stichting Spoorhinder houdt 22 november een symposium over de  alternatieven.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter