Langzaamaanacties truckers op snelwegen

513

Actie in de Transport houdt tijdens de ochtendspits van dinsdag langzaamaanacties op verschillende plaatsen in Nederland. Met de langzaamaanacties willen chauffeurs politieke aandacht vragen voor het handhaven op cabotageregels. Dit is in Nederland niet wettelijk geregeld. Ook vrezen de chauffeurs de verdere vrijgave van cabotage in Europa.

Actie: vrachtwagens in optocht op snelwegIn Rotterdam vertrekken de chauffeurs van de Waalhaven Zuid en rijden over de A15 richting Ridderkerk. Afslag A16 richting Dordrecht. Ter hoogte van benzinestation Sandelingen stopt de actie.
In Arnhem is de verzamelplaats parkeerplaats grensovergang A12 Duitsland richting Arnhem. Ter hoogte van Westervoort, stopt deze actie.
In Eindhoven is de verzamelplaats Motel Van de Valk, rijden over de A67 richting Duitsland. Deze actie stopt bij afslag 35 (Lierop).
In Hilversum is de verzamelplaats bij Carpool Baarn, rijden over de A1 richting Barneveld. De actie stopt bij afslag 14 , Hoevelaken.

‘Geen blokkades’
Verladersorganisatie EVO benadrukt dat langzaamaanacties zijn toegestaan maar dat wegblokkades in Europese afspraken verboden zijn. In Europa is afgesproken dat vrij verkeer van goederen niet door middel van wegblokkades mag worden tegengehouden. EVO blijft de ontwikkelingen volgen.

EVO vindt overigens nog steeds dat het aanbieden van vervoersdiensten in de hele Europese Unie moet worden geliberaliseerd. ‘Vervoerders moeten vrij en onbeperkt hun ritten kunnen uitvoeren. Mocht een volledige liberalisatie op korte termijn politiek onhaalbaar zijn, dan is EVO voor elke stap die cabotagemogelijkheden in de EU verruimt. Daarnaast vindt EVO dat de overheid ook moet handhaven als er afspraken zijn gemaakt over cabotage of andere vervoerswetgeving.’