Lagere prijzen voor wegvervoer

519

Lagere prijzen voor wegvervoer in het derde kwartaal

ULM – De prijzen in het wegvervoer zijn in het derde kwartaal van dit jaar met 0,6% gedaald. Dat blijkt uit de Transport Market Monitor van van Capgemini Consulting en Transporeon.

De prijzen in het wegvervoer daalden met 0,6 procent zowel in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar als met het derde kwartaal van vorig jaar. De zomerdip was het hevigste in augustus. In die maand daalden de prijzen met 6,6 procent. In september herstelden de prijzen met 7,7 procent. Hiermee staat de Transport index ondanks de lagere prijzen en de zomerdip nog wel op het hoogste niveau van dit jaar.

Meer concurrentie

De concurrentie tussen transporteurs steeg in het derde kwartaal. De verschillen in offertes van de transporteurs stegen met 2,6 procent in vergelijk met het tweede kwartaal. Dat kwam vooral vanwege de licht gestegen capaciteit in de markt.

Aanmerkelijk lager

‘Voor het vijfde jaar op rij vertoont augustus een duidelijke dip in transportprijzen’, zegt Erik van Dort, supply chain director bij Capgemini. ‘Opvallend is daarbij wel dat de prijs aanmerkelijk lager was dan in de afgelopen vijf jaar, terwijl de capaciteit gelijk bleef. Toch bracht september een sterk herstel in de transportprijzen: met een index van 102.4 werd het hoogste niveau bereikt van 2014.’

Peter Förster, managing director bij Transporeon, voegt daaraan toe: ‘De stijging van de transportprijzen in september is opmerkelijk omdat de prijsindex van de diesel het laagste punt van het jaar heeft bereikt. Hieruit blijk dat andere factoren, zoals een sterke marktvraag, momenteel een grotere invloed hebben op de ontwikkeling van de transportprijzen dan de dieselprijzen.’ (Bron: Transporeon)

Nu ook vacatures op TotaalTrans. Plaats een vacature of bekijk ze nu!

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief